czwartek, 18 października 2012

Muffinki marchewkowe/ Carrot Muffin

Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia

Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować zdrową wersję babeczek. Przepis nie jest trudny, a muffinki wychodzą pyszne.Zaczerpnęłam je z bloga http://kulinarnapasja.blogspot.com/. Szkoda, że zdjęcia nie oddają zapachu i smaku:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • szczypta soli
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 kwaśne, starte jabłko
Polewa:
  • 120g serka śmietankowego (np. philadelphia)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
  1. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  2. Następnie dodajemy startą marchewkę i ponownie mieszamy.
  3. W drugiej misce mieszamy jaja, olej i starte jabłko.
  4.  Mokrą masę dodajemy do suchych składników.
  5. Następnie mieszamy do momentu połączenia się składników (nie za długo).
  6. Foremki (najlepiej silikonowe) wypełniamy do 3/4 wysokości.
  7. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
  8. Studzimy.
  9. Nakładamy polewę i orzech.
Wykonanie polewy:
  1. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera.

Smacznego



ENGLISH VERSION 


Ingredients:
  • 2 cups of flour
  • 3/4 cup sugar
  • 2 Tsp baking soda
  • 1/4 Tsp nutmeg
  • pinch of salt
  • 2 cups grated carrots
  • 1/2 cup coarsely chopped nuts
  • 1/2 cup raisins
  • 1/4 cup desiccated coconut
  • 3 eggs
  • 1 cup oil
  • 1 sour, grated apple

Glaze:
  • 120g cream cheese (eg Philadelphia)
  • 2 Tbsp unsalted butter
  • 1/2 - 3/4 cup granulated sugar
  • 2-3 tablespoons lemon juice

Directions for the muffin:
  1. In one bowl mix all the dry ingredients.
  2. Then add the grated carrots and stir again.
  3. In another bowl, mix eggs, oil and grated apple.
  4. Add the wet mass to the dry ingredients.
  5. Then mix once again (not too long).
  6. Tins (preferably silicone) fill to 3/4 height.
  7. Bake 15-20 minutes at 180 degrees.
  8. Top with glaze and put walnut.
Directions with glaze:
  1. Blend all ingredients with a stick blender until smooth.
Magic kitchen with Asia


Magic kitchen with Asia
Enjoy, 

Asia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz