Please scroll down for English version.
Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować zdrową wersję babeczek. Przepis nie jest trudny, a muffinki wychodzą pyszne.Zaczerpnęłam je z bloga http://kulinarnapasja.blogspot.com/. Szkoda, że zdjęcia nie oddają zapachu i smaku:)
Enjoy,
Magic kitchen with Asia |
Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować zdrową wersję babeczek. Przepis nie jest trudny, a muffinki wychodzą pyszne.Zaczerpnęłam je z bloga http://kulinarnapasja.blogspot.com/. Szkoda, że zdjęcia nie oddają zapachu i smaku:)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów
- 1/2 szklanki rodzynków
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 kwaśne, starte jabłko
Polewa:
- 120g serka śmietankowego (np. philadelphia)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- Następnie dodajemy startą marchewkę i ponownie mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy jaja, olej i starte jabłko.
- Mokrą masę dodajemy do suchych składników.
- Następnie mieszamy do momentu połączenia się składników (nie za długo).
- Foremki (najlepiej silikonowe) wypełniamy do 3/4 wysokości.
- Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
- Studzimy.
- Nakładamy polewę i orzech.
Wykonanie polewy:
- Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera.
Smacznego
ENGLISH VERSION
Ingredients:
- 2 cups of flour
- 3/4 cup sugar
- 2 Tsp baking soda
- 1/4 Tsp nutmeg
- pinch of salt
- 2 cups grated carrots
- 1/2 cup coarsely chopped nuts
- 1/2 cup raisins
- 1/4 cup desiccated coconut
- 3 eggs
- 1 cup oil
- 1 sour, grated apple
Glaze:
- 120g cream cheese (eg Philadelphia)
- 2 Tbsp unsalted butter
- 1/2 - 3/4 cup granulated sugar
- 2-3 tablespoons lemon juice
Directions for the muffin:
- In one bowl mix all the dry ingredients.
- Then add the grated carrots and stir again.
- In another bowl, mix eggs, oil and grated apple.
- Add the wet mass to the dry ingredients.
- Then mix once again (not too long).
- Tins (preferably silicone) fill to 3/4 height.
- Bake 15-20 minutes at 180 degrees.
- Top with glaze and put walnut.
Directions with glaze:
- Blend all ingredients with a stick blender until smooth.
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Asia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz