wtorek, 16 października 2012

Rolada warzywna/ Vegetable Roulade

Please scroll down for English version.


Magic kitchen with Asia 


Chciałabym Wam pokazać po raz kolejny, że jedzenie wegetariańskie może być smaczne i urozmaicone.  Jako wegetarianka staram się urozmaicać mojej rodzinie kuchnię. Zwykle sobotnie obiady są wegetariańskie. Jak wiadomo, mięsa nie powinno się zjadać za dużo. A oto przepis na warzywa w cieście francuskim.

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 45ml oliwy z pestek winogron
  • okolo 150ml letniej wody
  • mąka do podsypywania
Składniki na nadzienie:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • brokuł 
  • 6-7 pieczarek
  • 1 cebula
  • ser żółty
  • mozzarella
  • oliwa z pestek winogron
  • przyprawy: bazylia, tymianek, słodka papryka, pieprz cayenne, sól
  • 20g roztopionego masła
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy około 5 minut.
  2. Odstawiamy na pół godziny (ja dałam ciasto do lodówki).
  3. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę. 
  4. Cukinię kroimy w plastry.4-5 różyczek brokuła gotujemy od 4 do 7 minut w wodzie.
  5. Cebulę, pieczarki podsmażamy na oliwie z pestek winogron.
  6. Następnie dodajemy paprykę i cukinię oraz brokuły.
  7. Doprawiamy przyprawami.
  8. Następnie ciasto dzielimy na dwie części.
  9. Każdą część wałkujemy podsypując mąką na jak najcieńsze, prawie przezroczyste prostokątne placki.
  10. Placek smarujemy oliwą i nakładamy farsz.
  11. Posypujemy serem żółtym, mozarrellą i zwijamy. 
  12. To samo robimy z drugim plackiem 
  13. Ciasto smarujemy roztopionym masłem.
  14. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!


ENGLISH VERSION


Ingredients for the crust:
  • 300g plain flour
  • 150ml cold water
  • pinch of salt
  • 45 ml grape seed oil 
  • Tart shell lined with butter
  • flour for dusting

Ingredients for the filling:

  • 1 medium zucchini
  • 1  red bell pepper
  • Broccoli
  • 6-7 mushrooms
  • 1 onion
  • Cheese
  • Mozzarella
  • Grape seed oil
  • Spices: basil, thyme, paprika, cayenne pepper, salt
  • 20g  melted butter
Directions for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
  3. Onion, mushrooms and red bell pepper cut into cubes. 
  4. Zucchini cut into slices.  Boil 4-5 florets of broccoli  for 4 to 7 minutes.
  5. Onion and mushrooms fry in grape seed oil.
  6. After a while add red bell pepper, zucchini and broccoli.
  7. Add spices.
  8. Take the dough from the fridge.
  9. Knead the dough a bit once again and form it into two pieces.
  10. Rolled each piece out to form very thin rectangle. 
  11. Top with olive,  prepared cold filling.
  12. Sprinkle with cheese and mozzarella and wrap the dough.
  13. Repeat all steps with second part of the dough.
  14. Top it with a bit of melted butter. 
  15. Bake at 180 degrees about 30 minutes.

Magic kitchen with Asia

Magic kitchen with Asia

Magic kitchen with Asia

Magic kitchen with Asia
Magic kitchen with Asia
Magic kitchen with Asia
Magic kitchen with Asia
Enjoy!

Asia 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz