Please scroll down for English version.
Chciałabym Wam pokazać po raz kolejny, że jedzenie wegetariańskie może być smaczne i urozmaicone. Jako wegetarianka staram się urozmaicać mojej rodzinie kuchnię. Zwykle sobotnie obiady są wegetariańskie. Jak wiadomo, mięsa nie powinno się zjadać za dużo. A oto przepis na warzywa w cieście francuskim.
Enjoy!
Magic kitchen with Asia |
Chciałabym Wam pokazać po raz kolejny, że jedzenie wegetariańskie może być smaczne i urozmaicone. Jako wegetarianka staram się urozmaicać mojej rodzinie kuchnię. Zwykle sobotnie obiady są wegetariańskie. Jak wiadomo, mięsa nie powinno się zjadać za dużo. A oto przepis na warzywa w cieście francuskim.
Składniki na ciasto:
- 300g mąki tortowej
- szczypta soli
- 45ml oliwy z pestek winogron
- okolo 150ml letniej wody
- mąka do podsypywania
Składniki na nadzienie:
- 1 średnia cukinia
- 1 papryka czerwona
- brokuł
- 6-7 pieczarek
- 1 cebula
- ser żółty
- mozzarella
- oliwa z pestek winogron
- przyprawy: bazylia, tymianek, słodka papryka, pieprz cayenne, sól
- 20g roztopionego masła
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy około 5 minut.
- Odstawiamy na pół godziny (ja dałam ciasto do lodówki).
- Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę.
- Cukinię kroimy w plastry.4-5 różyczek brokuła gotujemy od 4 do 7 minut w wodzie.
- Cebulę, pieczarki podsmażamy na oliwie z pestek winogron.
- Następnie dodajemy paprykę i cukinię oraz brokuły.
- Doprawiamy przyprawami.
- Następnie ciasto dzielimy na dwie części.
- Każdą część wałkujemy podsypując mąką na jak najcieńsze, prawie przezroczyste prostokątne placki.
- Placek smarujemy oliwą i nakładamy farsz.
- Posypujemy serem żółtym, mozarrellą i zwijamy.
- To samo robimy z drugim plackiem
- Ciasto smarujemy roztopionym masłem.
- Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
ENGLISH VERSION
Ingredients for the crust:
- 300g plain flour
- 150ml cold water
- pinch of salt
- 45 ml grape seed oil
- Tart shell lined with butter
- flour for dusting
Ingredients for the filling:
- 1 medium zucchini
- 1 red bell pepper
- Broccoli
- 6-7 mushrooms
- 1 onion
- Cheese
- Mozzarella
- Grape seed oil
- Spices: basil, thyme, paprika, cayenne pepper, salt
- 20g melted butter
Directions for the crust:
- In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
- Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
- Onion, mushrooms and red bell pepper cut into cubes.
- Zucchini cut into slices. Boil 4-5 florets of broccoli for 4 to 7 minutes.
- Onion and mushrooms fry in grape seed oil.
- After a while add red bell pepper, zucchini and broccoli.
- Add spices.
- Take the dough from the fridge.
- Knead the dough a bit once again and form it into two pieces.
- Rolled each piece out to form very thin rectangle.
- Top with olive, prepared cold filling.
- Sprinkle with cheese and mozzarella and wrap the dough.
- Repeat all steps with second part of the dough.
- Top it with a bit of melted butter.
- Bake at 180 degrees about 30 minutes.
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz