Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 300g czerwonej soczewicy
- wywar mięsny lub warzywny
- szczypta soli
- kilka łyżek masł
- isot (turecka przyprawa)
- pieprz czarny w ziarenkach
- Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie.
- Zalewamy ją przygotowanym wywarem (u mnie warzywny) i gotujemy. Soczewica powinna być przykryta dwukrotną ilością wody.
- Gotujemy aż do momentu jej rozgotowania (zmieni wtedy swój kolor na bardziej zielonkawy).
- Dodajemy szczyptę soli.
- Ściągamy z pieca i z pomocą blendera miksujemy na gładką masę.
- Kilka łyżek masła topimy w rondelku, dodajemy turecki isot.
- Chwile trzymamy na ogniu, aż część isotu ulegnie stopieniu, barwiąc masło na pomarańczowo.
- Isot można zastąpić świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowaną zupę dekorujemy roztopionym masłem.
*Isot jest to czarny pieprz turecki dostępny w Turcji.
Smacznego :)
ENGLISH VERSION:
Ingredients:
ENGLISH VERSION:
Ingredients:
- 300g red lentils
- meat or vegetable bouillon
- pinch of salt
- a few tbsp of butter
- Isot (Turkish spice)
- black pepper mill
Directions for soup:
- Rinse the lentils in cold water.
- After that pour prepared water with bouillon over lentils and cook
- Use twice the amount of water to cover the lentils.
- Cook it until soft.
- Add a pinch of salt.
- Take the soup from the oven and blend it until smooth (it will change its color into greenish).
- Remove from the heat.
- Blend it with a stick blender until smooth.
- Melt butter in a pan over low heat and add the isot (butter will change its color into orange).
- If you don't have isot, you can use black pepper mill.
- Put a little bit of melted butter on the top before serving.
*Isot is a dried turkish pepper.
Enjoy!
Asia
O! to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńFajnie tu u Ciebie, będę częstym gościem, bo smacznie i zdrowo gotujesz :-)
Nawet nie wiesz jak mi bardzo miło:) ja prawie codziennie na Twojego bloga wchodzę:) Mam chyba wszyskie możliwe książki dr Bardadyna:) w niedziele zrobię wegetariańskie kotleciki :) dziękuję za komplement:) jesteś moja inspiracją:) Od jutra zaczyna dietę strukturalną:)
OdpowiedzUsuń