sobota, 6 października 2012

Zupa z czerwonej soczewicy, czyli turecka mercimek çorbasi/ Lentil soup

Magic kitchen with Asia

Çorba to po turecku zupa. Mercimek çorbası to najlepsza zupa jaką w moim tureckim życiu jadłam:) Jest to jedna z najpopularniejszych zup w Turcji.  Jestem jej fanką i mieszkając w Stambule zajadałam się nią często (no dobra kłamstwo baaaaaardzo często:D ). W Turcji jadam się zupę zawsze, nie ma znaczenia czy to pora śniadania, obiadu czy kolacji. Zupa jest dobra na wszystko:) Moja zupka wyszła pyszna! Moją inspiracją był blog turecka.blox.pl.

Składniki:
  • 300g czerwonej soczewicy
  • wywar mięsny lub warzywny
  • szczypta soli
  • kilka łyżek masł
  • isot (turecka przyprawa)
  • pieprz czarny w ziarenkach

Wykonanie:
  1. Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie.
  2. Zalewamy ją przygotowanym wywarem (u mnie warzywny) i gotujemy. Soczewica powinna być przykryta dwukrotną ilością wody.
  3. Gotujemy aż do momentu jej rozgotowania (zmieni wtedy swój kolor na bardziej zielonkawy).
  4. Dodajemy szczyptę soli. 
  5. Ściągamy z pieca i z pomocą blendera miksujemy na gładką masę. 
  6. Kilka łyżek masła topimy w rondelku, dodajemy turecki isot.
  7. Chwile trzymamy na ogniu, aż część isotu ulegnie stopieniu, barwiąc masło na pomarańczowo.
  8. Isot można zastąpić świeżo zmielonym pieprzem.
  9. Przygotowaną zupę dekorujemy roztopionym masłem. 
*Isot jest to czarny pieprz turecki dostępny w Turcji.

Smacznego :)


ENGLISH VERSION:

Ingredients:

  • 300g red lentils
  • meat or vegetable bouillon
  • pinch of salt 
  • a few tbsp of butter 
  • Isot (Turkish spice)
  • black pepper mill
Directions for soup:
  1. Rinse the lentils in cold water.
  2. After that pour prepared water with bouillon over lentils and cook
  3.  Use twice the amount of water to cover the lentils.
  4. Cook it until soft.
  5. Add a pinch of salt.
  6. Take the soup from the oven and blend it until smooth (it will change its color into greenish).
  7. Remove from the heat.
  8. Blend it with a stick blender until smooth.
  9. Melt butter in a pan over low heat and add the isot (butter will change its color into orange).
  10. If you don't have isot, you can use black pepper mill. 
  11. Put a little bit of melted butter on the top before serving.
*Isot is a dried turkish pepper.


Enjoy!

Asia 

2 komentarze:

  1. O! to coś dla mnie!
    Fajnie tu u Ciebie, będę częstym gościem, bo smacznie i zdrowo gotujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiesz jak mi bardzo miło:) ja prawie codziennie na Twojego bloga wchodzę:) Mam chyba wszyskie możliwe książki dr Bardadyna:) w niedziele zrobię wegetariańskie kotleciki :) dziękuję za komplement:) jesteś moja inspiracją:) Od jutra zaczyna dietę strukturalną:)

    OdpowiedzUsuń