Magic kitchen with Asia |
Składniki na ciasto:
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżki mąki pszennej
- 40 g zmielonych orzechów laskowych
Składniki na masę budyniowo-maślaną:
- 10 żółtek10 łyżek cukru
- 5,5 łyżek mąki pszennej
- 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
- 340 ml mleka170 g masła
Składniki na masę z bitej śmietany:
- 340 g śmietany kremówki
- 200 g cukru (na karmel) + dodatkowe 2 łyżki
- 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych
Wykonanie ciasta:
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy.
- Powoli, wsypujemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki).
- Pieczemy około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.
Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.
Wykonanie masy budyniowo- maślanej:
- W garnuszku miksujemy żółtka, cukier, mąkę, mleko.
- Następnie musimy zagotować mieszając, do zgęstnienia.
- Studzimy (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch).
- Masło ucieramy na puszystą masę.
- Miksujemy powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.
Wykonanie masy z bitej śmietany:
- Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
- Orzechy podpiekamy do zrumienienia i siekamy na małe kawałki.
Wykonanie karmelu i masy z bitej śmietany:
- Cukier (200 g) rozpuszczamy na patelni lub w garnuszku, aż zrobi się karmel.
- Działając bardzo szybko wylamy karmel na papier do pieczenia i rozsmarowujemy.
- Jak stwardnieje, łamiemy na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.
- Ubitą śmietanę mieszamy z orzechami i karmelem.
Połączenie wszystkich części tortu:
- Na paterze układamy 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany.
- Następnie kolejny blat... itd., kończąc na bitej śmietanie.
- Trochę masy budyniowej zostawiamy do posmarowania boków tortu.
- Ja dodatkowo przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzamy.
Smacznego
Asia
Bardzo apetyczny, takiego jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń:) wyszedł przepyszny:) polecam!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny, wygląda bardzo pysznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie:) tym bardziej, że to mój pierwszy tort w życiu:)
Usuń"Czaję" się na ten tort już bardzo długo, bo wydaje mi się, że będzie smakował bosko... Twój wygląda wspaniale :) Wyjątkowo udany debiut :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie, udał Ci się?
Usuń