sobota, 30 marca 2013

Tort egipski

Magic kitchen with Asia 
Mój piewszy w życiu tort... wybór padł na tort egipski...i to był ekstra wybór i strzał w dziesiątkę! Tort jest przepyszny! Doskonały na chrzest (sprawdziłam) i na inne okazje:) Przepis pochodzi z bloga Doroty (www.mojewypieki.com). A więc zaczynamy:)


Składniki na ciasto:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych

Składniki na masę budyniowo-maślaną:

  • 10 żółtek10 łyżek cukru
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
  • 340 ml mleka170 g masła

Składniki na masę z bitej śmietany:

  • 340 g śmietany kremówki
  • 200 g cukru (na karmel) +  dodatkowe 2 łyżki
  • 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Wykonanie ciasta:
  1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy.
  2. Powoli, wsypujemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. 
  3. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). 
  4. Pieczemy około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.

Wykonanie masy budyniowo- maślanej:

  1. W garnuszku miksujemy żółtka, cukier, mąkę, mleko.
  2. Następnie musimy zagotować mieszając, do zgęstnienia.
  3. Studzimy (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch).
  4. Masło ucieramy na puszystą masę. 
  5. Miksujemy powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.



Wykonanie masy z bitej śmietany:
  1. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
  2.  Orzechy podpiekamy do zrumienienia i siekamy na małe kawałki.

Wykonanie karmelu i masy z bitej śmietany:

  1. Cukier (200 g) rozpuszczamy na patelni lub w garnuszku, aż zrobi się karmel.
  2.  Działając bardzo szybko wylamy karmel na papier do pieczenia i rozsmarowujemy.
  3. Jak stwardnieje, łamiemy na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.
  4. Ubitą śmietanę mieszamy z orzechami i karmelem.
Połączenie wszystkich części tortu:
  1. Na paterze układamy 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. 
  2. Następnie kolejny blat... itd., kończąc na bitej śmietanie. 
  3. Trochę masy budyniowej zostawiamy do posmarowania boków tortu.
  4.  Ja dodatkowo przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzamy.



Smacznego

Asia

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny, takiego jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. :) wyszedł przepyszny:) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny, wygląda bardzo pysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie:) tym bardziej, że to mój pierwszy tort w życiu:)

      Usuń
  4. "Czaję" się na ten tort już bardzo długo, bo wydaje mi się, że będzie smakował bosko... Twój wygląda wspaniale :) Wyjątkowo udany debiut :)

    OdpowiedzUsuń