Magic kitchen with Asia |
Chciałabym Wam polecić kolejny cudowny przepis z bloga Doroty (www.mojewypieki.com). Mazurek wyszedł przepyszny! Z resztą chyba nie ma szans żeby się nie udał:) To mój pierwszy w życiu mazurek. A smak chałwy...niewiarygodny! Polecam na Wielkanoc
Składniki na spód:
- 120 g zimnego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Składniki na masę chałwowo - orzechową:
- 200 g chałwy orzechowej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
- 100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe bez skórki, fistaszki, pekany)
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej
- garść posiekanych orzechów, do dekoracji
Wykonanie spodu:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy. Można też umieścić wszystkie skłądniki w malakserze i zmiksować na jednolitą masę.
- Formę kwadratową o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dno formy wykładamy równomiernie ciasto.
- Jeśli chcemy je wcześniej rozwałkować, to najlepiej włożyć ciasto pomiędzy dwie warstwy papieru do pieczenia i wtedy rozwałkowyjemy.
- Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia.
- Wyjmujemy i studzimy.
- Masę chałwowo-orzechową wylewamy na wystudzony spód i wyrównujemy.
- Posypujemy masę orzechami i polewamy czekoladą.
Wykonanie masy chałwowo-orzechowej:
- Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą, gladką masę.
- Przekładamy masę do garnuszka i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu.
- Gotujemy masę około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia.
- Czekoladę roztapiamy w kapieli wodnej.
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Spokojnych Świąt!
Smacznego:)
Asia
Do Mazurka nie trzeba mnie przekonywać, nawet w nieŚwięta smakuje najlepiej na świecie! :)
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz robiłam i jadłam... i jest boski! normalnie tyle lat zmarnowanych:D postaram się następnym razem zrobić z pomaranczami:)
Usuń