Please scroll down for English version.
Chciałabym Wam zaproponować pyszną, dietetyczną zupę: krem z pieczarek. Jedna porcja zawiera ok.130 kcal. Przepis zaczerpnęłam z ksiązki dr. Marka Bardadyna "Odchudzająca książka kucharska". Jest to zupa zgodna z zasadami diety strukturalnej.
Magic kitchen with Asia |
Składniki (na 4 porcje):
- 0,5 kg pieczarek
- mała włoszczyzna (bez kapusty)
- 1 duży ziemniak
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50ml chudej śmietany lub 100ml naturalnego jogurtu
- kostka rosołowa (bez glutaminianu sodu) / szklanka domowego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
- sól, biały pieprz mielony
Wykonanie:
- Włoszczyznę obieramy i kroimy. Ziemniaka kroimy w dość dużą kostkę.
- Wszystko zalewamy wodą (ok. 2,5 litra) i gotujemy 20 minut (od momentu wrzenia).
- W międzyczasie drobno siekamy cebulę, pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dusimy razem na oliwie.
- Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.
- Kilka uduszonych pieczarek pozostawiamy do dekoracji (ja zapomniałam).
- Pozostałe pieczarki dodajemy wraz z cebulą do zupy, wlewamy wywar warzywny lub dodajemy kostkę rosołową.
- Dolewamy śmietanę/jogurt i ewentualnie dodajemy soli.
- Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Kiedy zupa trochę przestygnie, całość wraz z warzywami miksujemy na krem.
- Przed podaniem podgrzewamy i dekorujemy pieczarkami oraz natką pietruszki ( u mnie tylko natka:) ).
Smacznego:)
ENGLISH VERSION:
Ingredients:
Ingredients:
- 0,5 kg mushrooms
- celery, parsley root and carrots
- 1 large potato
- 1 medium onion
- 2 Tbsp olive oil
- 50 ml cream or 100 ml natural yogurt
- stock cube (no MSG) / cup vegetable broth or meat- vegetable broth
- slat, pepper
Directions for soup:
- Peel and cut the greens. Potato cut into quite large cubes.
- All pour water (about 2.5 liters) and cook for 20 minutes (after boiling).
- Meanwhile, chop the onion, cut mushrooms into thin slices and cook in olive oil together.
- At the end of cooking, season with salt and pepper.
- Several strangled mushrooms leave to decorate (I forgot).
- Add mushrooms with onion to the soup, pour then vegetable broth or stock cube.
- Pour the cream / yogurt and if it is needed add salt.
- Remove from the heat and cool down.
- Blend it with a stick blender until smooth.
- Before serving, heat up and decorate with mushrooms and parsley
Enjoy/Smacznego
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz