środa, 3 kwietnia 2013

Krem z pieczarek/ Mushroom cream

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia
Chciałabym Wam zaproponować pyszną, dietetyczną zupę: krem z pieczarek. Jedna porcja zawiera ok.130 kcal. Przepis zaczerpnęłam z ksiązki dr. Marka Bardadyna "Odchudzająca książka kucharska". Jest to zupa zgodna z zasadami diety strukturalnej.

Składniki (na 4 porcje):
  • 0,5 kg pieczarek
  • mała włoszczyzna (bez kapusty)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50ml chudej śmietany lub 100ml naturalnego jogurtu
  • kostka rosołowa (bez glutaminianu sodu) / szklanka domowego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • sól, biały pieprz mielony
Wykonanie:
  1. Włoszczyznę obieramy i kroimy. Ziemniaka kroimy w dość dużą kostkę.
  2. Wszystko zalewamy wodą (ok. 2,5 litra) i gotujemy 20 minut (od momentu wrzenia).
  3. W międzyczasie drobno siekamy cebulę, pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dusimy razem na oliwie.
  4. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Kilka uduszonych pieczarek pozostawiamy do dekoracji (ja zapomniałam).
  6. Pozostałe pieczarki dodajemy wraz z cebulą do zupy, wlewamy wywar warzywny lub dodajemy kostkę rosołową. 
  7. Dolewamy śmietanę/jogurt i ewentualnie dodajemy soli.
  8. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  9. Kiedy zupa trochę przestygnie, całość wraz z warzywami miksujemy na krem. 
  10. Przed podaniem podgrzewamy i dekorujemy pieczarkami oraz natką pietruszki ( u mnie tylko natka:) ).
Smacznego:)

ENGLISH VERSION:

Ingredients:

  • 0,5 kg mushrooms
  • celery, parsley root and carrots 
  • 1 large potato 
  • 1 medium onion
  • 2 Tbsp olive oil
  • 50 ml cream or 100 ml natural yogurt
  • stock cube (no MSG) / cup vegetable broth or meat- vegetable broth
  • slat, pepper
Directions for soup:
  1. Peel and cut the greens. Potato cut into quite large cubes.
  2. All pour water (about 2.5 liters) and cook for 20 minutes (after boiling).
  3. Meanwhile, chop the onion, cut mushrooms into thin slices and cook in olive oil together.
  4. At the end of cooking, season with salt and pepper.
  5. Several strangled mushrooms leave to decorate (I forgot).
  6. Add mushrooms with onion to the soup, pour then vegetable broth or stock cube.
  7. Pour the cream / yogurt and if it is needed add salt.
  8. Remove from the heat and cool down.
  9. Blend it with a stick blender until smooth.
  10. Before serving, heat up and decorate with mushrooms and parsley

Enjoy/Smacznego

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz