piątek, 17 maja 2013

Dolma, czyli nadziewana papryka

Magic kitchen with Asia
Prawda o mnie...Pierwszy raz spróbowałam nadziewanej papryki w Turcji. I to dzięki mojej koleżance, cudownej Turczynce Aksu:) Dzięki niej zakochałam się w dolmie. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować moją wizję tego dania - wersja lekka. Oczywiście przetestowałam je na rodzinie:D smakowało!

Składniki (na 1 porcje):

  • 1 duża papryka
  • ok. 50-60 g ryżu brązowego / paraboiled z dzikim
  • przecier pomidorowy
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, tymianek
  • 1 łyżeczka pokrojonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • jogurt naturlany typ grecki
  • 1 łyżka oleju lnianego budwigowego
  • olej z pestek winogron
Wykonanie:
  1. Wrzucamy ryż do gotującej się wody. W przypadku ryżu brązowego gotujemy ok 30 minut, natomiast paraboiled - 15 minut.
  2. W międzyczasie na patelni rogrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dorzucamy cebulę, ząbek czosnku. Smażymy 5-6 minut aż się zarumieni.
  3. Do ugotowanego ryżu dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek.
  4. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i mieszamy. 
  5. Paprykę myjemy i odcinamy górną część.
  6. Ze środka wydrążamy pestki. 
  7. Wypełniamy ryżem wydrożoną paprykę i przykrywamy górną częścią.
  8. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy odrobinę wody.
  9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 sopni, ok. 20 - 30 minut (aż papryka zmięknie).
  10. W międzyczasie dodajemy do jogurtu olej lniany.
  11. Podajemy papryke z jogurtem oraz sałatką. 
  12. Zjadamy:)
Smacznego, 
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz