poniedziałek, 11 stycznia 2016

Chleb żytnio-razowy na zakwasie

Magic kitchen with Asia
Przepis na ten pyszny chleb dostałam od mojej psiapsiółki Moniki:) oczywiście dostałam też od niej boski zakwas.  Przepis pochodzi stąd.

Składniki:
  • 350 g mąki żytniej
  • 175 g mąki razowej
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 -2 łyżeczek soli
  • zakwas
  • 400-500 ml wody
  • opcjonalnie: słonecznik, pestki dyni
Wykonanie:
  1. Mieszamy w misce składniki suche (mąki i sól), dodajemy zakwas oraz ok. 400-500 ml wody.
  2. Chleb można wyrobić rękami. Ja jednak używam miksera z końcówkami "świdrami". Najlepiej jeśli macie mikser z obrotową miską. Ułatwi to wam życie. Mieszamy składniki z pomocą miksera ok. 10 minut. 
  3. Ciasto musi mieć konsystencję dość zbitą, ale jeśli ciężko idzie nam miksowanie, możemy dodać odrobinę wody. Ciasto nie może być zbyt rzadkie.
  4. Następnie odkładamy 1-2 łyżki ciasta jako zakwas na następny chleb. Wkładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. 
  5. Ciasto na chleb przekładamy do keksówki silikonowej, przykrywamy lnianą szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok.10 h). Ciasto powinno wystawać ok. 2 cm nad formę.
  6. Wkładamy je do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy 70 minut. 
  7. Wyciągamy chleb z formy i czekamy aż ostygnie. 
Uwaga:
Jeśli planujemy piec chleb regularnie wystarczy zrobić raz zakwas/ lub mieć zakwas pożyczony. Po zrobieniu chleba odkładamy 1-2 łyżki ciasta do słoiczka i wkładamy do lodówki. Po kilku dniach otrzymamy zakwas. 

Polecam:)

Asia 

5 komentarzy:

  1. Upiekłam! Z Twojego zakwasu, za który Ci dziękuję i już w lodówce następny przechowuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się , ze chleb się udał i smakuje:) Ja dzisiaj też upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Rewelacja:) ja ostatnio dodałam mąkę orkiszową i smakowało super.

      Usuń
  4. a ja ostatnio i dziś też dokładam mąkę owsianą, posypałam słonecznikiem i był super
    Drukuję przepis, by mieć go pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń