Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- mąka żytnia typu 720
- woda
- 1 łyżka zakwasu/ żurku lub kawałek skórki chleba (opcjonalnie)
Wykonanie:
Dzień 1:
1 łyżkę mąki wymieszaj z 2 łyżkami wody i odstaw w ciepłe miejsce, przykrywając tak, by był dopływ powietrza. (Aby zakwas szybciej dojrzał, możesz dodać otrzymaną od kogoś łyżkę zakwasu. Możesz też dodać łyżkę żurku albo kawałek skórki chleba).
Dzień 2.
Do zakwasu dodaj 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Wymieszaj.
Dzień 3.
Do zakwasu dodaj 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Wymieszaj.
Dzień 4.
Do zakwasu dodaj 2 łyżki mąki i 4 łyżki wody. Wymieszaj.
Dzień 5.
Do zakwasu dodaj 3 łyżki mąki i 6 łyżek wody. Wymieszaj.
Ewentualnie: Dzień 6.
Do zakwasu dodaj 3 łyżki mąki i 6 łyżek wody. Wymieszaj.
Jeśli przez dłuższy czas nie pieczemy chleba, to i tak musimy pamiętać o zakwasie. Nieużywany zakwas należy odnawiać mniej więcej co tydzień.
Na godzinę wyjmij zakwas z lodówki. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodaj 2 łyżki mąki i 4 łyżki wody. Wymieszaj. Odstaw na 12 godzin, po czym ponownie wstaw do lodówki.
Powodzenia!
Asia
Asia, ten zakwas ma być cały czas w temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuń