niedziela, 10 stycznia 2016

Zakwas na chleb

Magic kitchen with Asia
Przyszedł czas na zakwas do chleba. Podjęłam to wyzwanie i zrobiłam. Udało się! Chleb również na moim zakwasie wyszedł pyszny!:) Przepis zaczerpnęłam z książki "Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator.

Składniki:
  • mąka żytnia typu 720
  • woda
  • 1 łyżka zakwasu/ żurku lub kawałek skórki chleba (opcjonalnie)
Wykonanie:

Dzień 1:
1 łyżkę mąki wymieszaj z 2 łyżkami wody i odstaw w ciepłe miejsce, przykrywając tak, by był dopływ powietrza. (Aby zakwas szybciej dojrzał, możesz dodać otrzymaną od kogoś łyżkę zakwasu. Możesz też dodać łyżkę żurku albo kawałek skórki chleba).

Dzień 2.
Do zakwasu dodaj 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Wymieszaj.

Dzień 3.
Do zakwasu dodaj 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Wymieszaj.

Dzień 4.
Do zakwasu dodaj 2 łyżki mąki i 4 łyżki wody. Wymieszaj.

Dzień 5. 
Do zakwasu dodaj 3 łyżki mąki i 6 łyżek wody. Wymieszaj.

Ewentualnie: Dzień 6. 
Do zakwasu dodaj 3 łyżki mąki i 6 łyżek wody. Wymieszaj.

Zakwas jest gotowy do użycia, kiedy zaczyna bulgotać.

Jeśli przez dłuższy czas nie pieczemy chleba, to i tak musimy pamiętać o zakwasie. Nieużywany zakwas należy odnawiać mniej więcej co tydzień.
Na godzinę wyjmij zakwas z lodówki. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodaj 2 łyżki mąki i 4 łyżki wody. Wymieszaj. Odstaw na 12 godzin, po czym ponownie wstaw do lodówki.

Powodzenia!
Asia 

1 komentarz:

  1. Asia, ten zakwas ma być cały czas w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń