czwartek, 6 czerwca 2013

Czekoladowa owsianka z truskawkami i morelami/ chocolate oatmeal with strawberries and apricots

Magic kitchen with Asia 

A oto właśnie moje dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne i szybko zniknęło. Nie mam ani tyci wyrzutów sumienia, bo sama zdrowie. Porcja ma ok. 340-350 kcal. Pychota:)

Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 4-5 orzechów laskowych
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1-2 morele
  • ok. 50 g truskawek
  • kilka listków świeżej mięty
Wykonanie:

  1. Do gotującej się wody dodajemy płatki i otręby.
  2.  Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10-15 minut. 
  3. Dodajemy mleko, kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy kolejne 5-10 minut.
  4. Ściągamy z pieca i zostawiamy pod przykryciem ok. 5 minut.
  5. W międzyczasie kroimy morele, truskawki i orzechy.
  6. Przygotowaną owsianke przekładamy do miseczki, dodajemy owoce, posypujemy orzechami.
  7. Na końce dekorujemy miętą. 

ENGLISH VERSION:

Healthy and tasty breakfast, which gives us energy, vitamins and minerals. I love it! One portion has only around 340-350 Kcal.

Ingredients:
  • 4 Tbsp oatmeal
  • 1 Tbsp oat bran
  • 1 Tbsp wheat bran
  • 150 ml milk nonfat 
  • 1 tsp real cocoa
  • around 50 g strawberries 
  • 4-5 hazelnuts 
  • 1-2 apricots
  • fresh mint
Directions for oatmeal:
  1. Boil the water.
  2. Pour oatmeal  boiling water and cook it for around 10-15 minutes (over low heat).
  3. Add milk, cocoa and stir it with spatula thoroughly.
  4. Cook it for around 5-10 minutes.
  5. After that pull of the oven, cover it and leave for 5 minutes.
  6. Meanwhile cut strawberries, apricots and hazelnuts.
  7. Pour oatmeal to bowl and add fruits.
  8. Sprinkle with hazelnuts and fresh mint.
Smacznego/ Enjoy

Asia
Magic kitchen with Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz