piątek, 7 czerwca 2013

Jajko sadzone ze szpinakiem/ Fried egg with spinach

Magic kitchen with Asia

No cóż... przyjaciele sa niezastapieni:D Moi są moją inspiracją! Smak tego dania poznałam dzięki Izie. Jest pyszne, zdrowe i dietetyczne:D Magiczne 5 kilo można pysznie zrzucić:D Jedna porcja ma ok. 150 kcal.

Składniki (3 porcje):
  • 3 jajka
  • 250 g szpinaku świeżego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, curry i tymianek
  • olej z pestek winogron
Wykonanie:
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju - aż się zeszkli.
  2. Po ok. 5 minutach dodajemy szpinak, dolewamy troszkę wody i dusimy.
  3. Dodajemy przyprawy.
  4. Po ok. 10 minutach zgarniamy szpinak na bok patelni, aby zrobić miejsce na jajko.
  5. W tak przygotowane 3 środki wbijamy jajka. Przykrywamy i smażymy kilka minut (aż białko się zetnie).
  6. Zjadamy;)

ENGLISH VERSION:

Ingredients:
  • 3 eggs
  • 250 g spinach
  • spaces: salt, pepper, thyme and curry
  • grape seed oil 
Directions:
  1. Cut the onion into small cubes and fry it ( with 1 tablespoon of oil).
  2. After around 5 minutes add spinach, a bit of water and cook.
  3. Add spices.
  4. After around 10 minutes move spinach aside and make spaces (3) for eggs.
  5. Hammer the eggs in prepared spaces. Cover it and cook for few minutes (until egg will be ready).
  6. Eat:)
Smacznego/ Enjoy
Asia 


2 komentarze: