sobota, 19 października 2013

Muffinki ze śliwkami/ Muffins with plums

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia

Chciałabym Wam zaproponować pyszne muffinki ze śliwkami. Są rewelacyjne!
Jeśli kochacie śliwki, warto spróbować!:)

Składniki na około 12 sztuk:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • ok. 500 g  śliwek
Wykonanie:

  1. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. 
  2. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka.
  3. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy wszystko krótko (tylko do połączenia się składników).
  4. Foremki do muffinek smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną lub bułka tartą. 
  5. Wykładamy do 3/4 wysokości foremki.
  6. Układamy pokrojone śliwki i posypujemy odrobiną cukru. 
  7. Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni lub do tzw. suchego patyczka. 
  8. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego!

Asia

ENGLISH VERSION:

Ingredients

  • 2.5 cups flour
  • 1/2 cup caster sugar
  • pinch of salt
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon vanilla sugar (optional)
  • 100 g of butter dissolved
  • 1 cup milk
  • 2 eggs

Directions:

  1. In one bowl combine dry ingredients (flour, baking powder, sugar,vanilla sugar).
  2. In a separate bowl stir wet ingredients (butter, milk, eggs).
  3. Add the dry ingredients to the liquid ones and stir until just combined.
  4. Grease muffin tins with butter, pour semolina or bread crumbs.
  5. Fill each muffin case with 1-2 tablespoons of dough (three quarters of the mold), put on it strawberry, lightly press against.
  6. Bake for approximately 20 - 25 minutes at 170 degrees (dry stick).
  7. Take out and cool it on a wire rack.
  8. Sprinkle with powdered sugar (optional).


Enjoy!
Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz