Please scroll down for English version.
Chciałabym Wam zaproponować pyszne muffinki z serem białym i rodzynkami. Przepis pochodzi z bloga Doroty Moje Wypieki. Przepis lekko zmodyfikowałam.
Składniki na około 12 sztuk:
Wykonanie:
Składniki na masę serową:
Smacznego!
Asia
ENGLISH VERSION:
Ingredients:
Directions:
Ingredients for the cheese:
Direction for curd:
Magic kitchen with Asia |
Chciałabym Wam zaproponować pyszne muffinki z serem białym i rodzynkami. Przepis pochodzi z bloga Doroty Moje Wypieki. Przepis lekko zmodyfikowałam.
Składniki na około 12 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
Wykonanie:
- W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
- W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka.
- Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy wszystko krótko (tylko do połączenia się składników).
- Foremki do muffinek smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną lub bułka tartą.
- Nakładamy do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera i ponownie ciasto(do przykrycia sera, żeby Wam wyszło lepiej niz mi). Wykładamy do 3/4 wysokości foremki.
- Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmujemy i studzimy na kratce.
- Posypujemy cukrem pudrem.
Składniki na masę serową:
- 250 g sera twarogowego
- 1 żółtko
- cukier waniliowy (8 g)
- 1-2 garście rodzynek (wg upodobania)
- Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym.
- Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Asia
ENGLISH VERSION:
Ingredients:
- 2.5 cups flour
- 1/2 cup caster sugar
- pinch of salt
- 2 teaspoons baking powder
- 1 teaspoon vanilla sugar (optional)
- 100 g of butter dissolved
- 1 cup milk
- 2 eggs
Directions:
- In one bowl combine dry ingredients (flour, baking powder, sugar,vanilla sugar).
- In a separate bowl stir wet ingredients (butter, milk, eggs).
- Add the dry ingredients to the liquid ones and stir until just combined.
- Grease muffin tins with butter, pour semolina or bread crumbs.
- We put into molds 1 Tbsp of dough, then 1 Tbsp of cheese (curd) and once again the dough (to cover the cheese that you came out better than me).
- Taught for three quarters of the mold.
- Bake for approximately 20 - 25 minutes at 170 degrees or to dry stick.
- Take out and cool it on a wire rack.
- Sprinkle with powdered sugar.
Ingredients for the cheese:
- 250 g of cottage cheese
- 1 egg yolk
- vanilla sugar (8 g)
- 1-2 handfuls of raisins (according to taste)
Direction for curd:
- Mix cottage cheese (250 g) with egg yolk and sugar vanillin.
- Add the raisins and stir gently.
Enjoy!
Asia
rodzynki wyciągam, ale resztę zabieram ze sobą :)
OdpowiedzUsuńNo i bardzo dobrze! Każdy robi tak jak lubi:) następnym razem zrobię bez rodzynek:) Daj znac Dominika czy dobre:) pozdrawiam asia
Usuń