Magic kitchen with Asia |
Ciacho wszystkim smakowało i nawet zabrakło! Dajcie znać czy Wam też wyszło:)
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 115 g masła, pociętego w małe kawałki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- kilka kropel ekstraktu waniliowego(dodałam aromat waniliowy)
- 2 - 3 łyżeczki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- 60 g ciastek amaretti, pokruszonych (ja zastąpiłam bezami)
- 60 - 70 dag gruszek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80 g rodzynek
- 2 - 3 łyżki brązowego cukru
- cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
- Zawijamy je w folię spożywczą, schładzamy w lodówce przynajmniej godzinę.
- 3/4 schłodzonego ciasta wykładamy do płytkiej formy o wymiarach 17 x 27 cm .
- Rozsmarowujemy na całości dżem, na dżem wysypujemy pokruszone ciastka.
- Gruszki kroimy cieniutko, rozkładamy równo na ciastkach.
- Posypujmy cynamonem, następnie rodzynkami, na końcu brązowym cukrem.
- Z 1/4 pozostałego ciasta rominy cieniutkie wałeczki, rozkładamy ukośnie na cieście, od brzegu do brzegu, około 5 pasków w każdym kierunku.
- Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190 stopni, do złotego koloru. Jeśli będzie zbyt szybko "łapać" kolor, przykrywamy od góry folią aluminiową.
Smacznego!
Asia
Magic kitchen with Asia |
Wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńGin dzieki wielkie:) a bałam się, że nie wyjdzie:)Polecam! Daj znać czy ciasto Cię skusiło;)
OdpowiedzUsuń