czwartek, 10 października 2013

Ciasto z gruszkami

Magic kitchen with Asia
Moi Drodzy...Pyszne, wykwintne... Ciasto jest dokładnie takie, jakim go Dorota opisała. Kolejny raz blog Moje Wypieki jest moją inspiracją i kolejny raz trafioną. Uwielbiam:)
Ciacho wszystkim smakowało i nawet zabrakło! Dajcie znać czy Wam też wyszło:)


Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 115 g masła, pociętego w małe kawałki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego(dodałam aromat waniliowy)
  • 2 - 3 łyżeczki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • 60 g ciastek amaretti, pokruszonych (ja zastąpiłam bezami)
  • 60 - 70 dag gruszek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 g rodzynek
  • 2 - 3 łyżki brązowego cukru
  • cukier puder, do oprószenia

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 
  2. Zawijamy je w folię spożywczą, schładzamy w lodówce przynajmniej godzinę.
  3. 3/4 schłodzonego ciasta wykładamy do płytkiej formy o wymiarach 17 x 27 cm . 
  4. Rozsmarowujemy na całości dżem, na dżem wysypujemy pokruszone ciastka.
  5. Gruszki kroimy cieniutko, rozkładamy równo na ciastkach. 
  6. Posypujmy cynamonem, następnie rodzynkami, na końcu brązowym cukrem.
  7. Z 1/4 pozostałego ciasta rominy cieniutkie wałeczki, rozkładamy ukośnie na cieście, od brzegu do brzegu, około 5 pasków w każdym kierunku.
  8. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190 stopni, do złotego koloru. Jeśli będzie zbyt szybko "łapać" kolor, przykrywamy od góry folią aluminiową.


Smacznego!
Asia

Magic kitchen with Asia


2 komentarze:

  1. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gin dzieki wielkie:) a bałam się, że nie wyjdzie:)Polecam! Daj znać czy ciasto Cię skusiło;)

    OdpowiedzUsuń