środa, 16 października 2013

Muffinki z serem i rodzynkami/ Muffins with cheese and raisins

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia

Chciałabym Wam zaproponować pyszne muffinki z serem białym i rodzynkami. Przepis pochodzi z bloga Doroty Moje Wypieki. Przepis lekko zmodyfikowałam.

Składniki na około 12 sztuk:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka

Wykonanie:
  1. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. 
  2. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka.
  3. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy wszystko krótko (tylko do połączenia się składników).
  4. Foremki do muffinek smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną lub bułka tartą. 
  5. Nakładamy do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera i ponownie ciasto(do przykrycia sera, żeby Wam wyszło lepiej niz mi). Wykładamy do 3/4 wysokości foremki.
  6. Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni lub do tzw. suchego patyczka. 
  7. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
  8. Posypujemy cukrem pudrem.

Składniki na masę serową:
  • 250 g sera twarogowego
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy (8 g)
  • 1-2 garście rodzynek (wg upodobania)
Wykonanie masy:
  1. Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym. 
  2. Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy.

Smacznego!
Asia

ENGLISH VERSION:

Ingredients:

  • 2.5 cups flour
  • 1/2 cup caster sugar
  • pinch of salt
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon vanilla sugar (optional)
  • 100 g of butter dissolved
  • 1 cup milk
  • 2 eggs

Directions:

  1. In one bowl combine dry ingredients (flour, baking powder, sugar,vanilla sugar).
  2.  In a separate bowl stir wet ingredients (butter, milk, eggs).
  3. Add the dry ingredients to the liquid ones and stir until just combined.
  4. Grease muffin tins with butter, pour semolina or bread crumbs.
  5. We put into molds 1 Tbsp of dough, then 1 Tbsp of cheese (curd) and once again the dough (to cover the cheese that you came out better than me). 
  6. Taught for three quarters of the mold.
  7. Bake for approximately 20 - 25 minutes at 170 degrees or to dry stick.
  8. Take out and cool it on a wire rack.
  9. Sprinkle with powdered sugar.

Ingredients for the cheese:

  • 250 g of cottage cheese
  • 1 egg yolk
  • vanilla sugar (8 g)
  • 1-2 handfuls of raisins (according to taste)

Direction for curd:

  1. Mix cottage cheese (250 g)  with egg yolk and sugar vanillin.
  2. Add the raisins and stir gently.
Enjoy!
Asia 

2 komentarze:

  1. rodzynki wyciągam, ale resztę zabieram ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i bardzo dobrze! Każdy robi tak jak lubi:) następnym razem zrobię bez rodzynek:) Daj znac Dominika czy dobre:) pozdrawiam asia

      Usuń