Magic kitchen with Asia |
Portal Dzieci są ważne opisuje właściowości kaszy jaglanej:
Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, zwłaszcza jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Jej skład aminokwasowy jest najkorzystniejszy, zawiera bowiem dużo tryptofanu. Jako że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Składniki:
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 3-4 pieczarki
- kilka suszonych pomidorów (wg upodobania)
- 1/2 średniej cukini
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
- Kaszę płuczemy w wodzie. Następnie prażymy kilka minut bez dodatku oleju.
- Następnie dodajemy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 15-20 minut.
- Gdy woda się wchłonie, odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez ok. 10 min.
- W międzyczasie kroimy warzywa i podsmażamy je na 2-3 łyżkach oleju.
- Dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy.
- Dodajemy sól, pieprz i tymianek.
- Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone suszone pomidory.
- Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z warzywami.
- Dekorujemy pietruszką.
Smacznego!
Asia
Też ostatnio zaczęłam włączać tą kaszę do jadłospisu - jest nie tylko zdrowa, ale też naprawdę smaczna :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję Twoją propozycję.
Ja włąśnie ostatnio staram się jej coraz więcej włączać, bo mam teraz problemy zdrowotne:) Polecam serdecznie i daj znać jak ci wyszła:) Ja jutro mam kaszę jaglana z jagodami goji i bananem:) ciekawa jestem czy banan bedzie pasowal:)
Usuń