poniedziałek, 23 grudnia 2013

Szwarcwaldzki sernik świąteczny ( na zimno)

Magic kitchen with Asia

Chciałabym Wam zaproponować pyszny sernik na zimno, który oczywiście powstał dzieki blogowi Moje Wypieki. Sernik, tak jak zapewnia Dorota, jest pyszny, rześki i nie za słodki:) Serdecznie polecam!

Składniki na spód:
  • 150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
  • 40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

Wykonanie spodu:
  1. Ciastka i masło miksujemy/kruszymy w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  2. Formę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Na spód formy wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy np. dnem kubka (mocno wcisnąć w dno i przyklepać)
  4. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:
  • 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(dodałam oleje waniliowy)
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 1/4 szklanki wody, wrzącej

Wykonanie masy serowej:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).
  2. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  3. W misie miksera umieszczamy twaróg i cukier puder, miksujemy do otrzymania gładkiej masy.
  4. Dodajemy wanilię i raz jeszcze  miksujemu. 
  5. Na sam koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie miksujemy.*
  6. W drugim naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. 
  7. Następie stopniowo dodjemy do masy serowej z żelatyną i mieszamy szpatułką.
  8. Masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównujemy. 
  9. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

Składniki na galaretki:
  • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu galaretek)
  • 300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)

Wykonanie:
  1. Galaretki studzimy.
  2. Część wiśni wykładamy na wierzch schłodzonego sernika. Zalawamy częścią galaretki. Odkładamy do lodówki do stężenia. 
  3. Następnie wyjmujemy z lodówki, wykładamy kolejną warstwę wiśni, znowu wylewamy na nią niedużo galaretki. Odkładamy do stężenia.
  4. Po stężeniu wylewamy na wierzch resztę galaretki. (Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki)
  5. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.


* najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać (porada od Doroty)

Smacznego i powodzenia!
Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz