wtorek, 3 grudnia 2013

Tartaletki orkiszowe ze szpinakiem, cukinia i pieczarkami

Magic kitchen with Asia 
Chciałabym Wam dzisiaj polecic tartaletki orkiszowe - dietetyczne! Przygotowałam je z zielonymi warzywami i nie tylko:) Wyszły pysznie i z przyjemnością sie je jadło, bez wyrzutów sumienia. Przepis na spód wziełam stąd. Polecam!

Składniki na spód (na ok 5 sztuk):

  • 140 g mąki razowej orkiszowej
  • 40 g jogurtu naturalnego (2 łyżki)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g oleju rzepakowego/ słonecznikowego/ z pestek winogron (1 łyżka)

Składniki na farsz:

  • 250 g szpinaku świeżego (lub mrozonego)
  • 1/2 średniej cukini
  • 3-4 pieczarki
  • 2-3 małe różyczki brokuła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ser żólty
Wykonanie:
  1. Z podanych składników na spód zagniatamy na stolnicy ciasto (będzie dość miękkie).
  2. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy na części odrobinę większe niż nasza foremki.
  3. Foremki lekko smarujemy olejem przy użyciu pędzelka, a następnie wkładamy ciasto i formujemy na brzegach oraz widelcem robimy na całej powierzchni sporo dziurek.
  4. Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10 minut.
  5. W międzyczasie kroimy cukinię i pieczarki. 
  6. Następnie podsmażamy szpinak, dodajemy pozostałe warzywa i przyprawiamy.
  7. Gdy warzywa ostygną, dodajemy jajko i mieszamy.
  8. Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika foremki, do środka przekładamy warzywną masę i równomiernie rozsmarowujemy ją po całej powierzchni.
  9.  Następnie wkładamy foremki do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
  10. 5 minut przed kóncem pieczenia posypujemy startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika (ja niestety nie miałam sera).
Smacznego!
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz