Magic kitchen with Asia |
Składniki na spód (na ok 5 sztuk):
- 140 g mąki razowej orkiszowej
- 40 g jogurtu naturalnego (2 łyżki)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g oleju rzepakowego/ słonecznikowego/ z pestek winogron (1 łyżka)
Składniki na farsz:
- 250 g szpinaku świeżego (lub mrozonego)
- 1/2 średniej cukini
- 3-4 pieczarki
- 2-3 małe różyczki brokuła
- 1 jajko
- sól, pieprz
- ser żólty
Wykonanie:
- Z podanych składników na spód zagniatamy na stolnicy ciasto (będzie dość miękkie).
- Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy na części odrobinę większe niż nasza foremki.
- Foremki lekko smarujemy olejem przy użyciu pędzelka, a następnie wkładamy ciasto i formujemy na brzegach oraz widelcem robimy na całej powierzchni sporo dziurek.
- Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10 minut.
- W międzyczasie kroimy cukinię i pieczarki.
- Następnie podsmażamy szpinak, dodajemy pozostałe warzywa i przyprawiamy.
- Gdy warzywa ostygną, dodajemy jajko i mieszamy.
- Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika foremki, do środka przekładamy warzywną masę i równomiernie rozsmarowujemy ją po całej powierzchni.
- Następnie wkładamy foremki do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
- 5 minut przed kóncem pieczenia posypujemy startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika (ja niestety nie miałam sera).
Smacznego!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz