piątek, 13 grudnia 2013

Pierniczki 2013

Magic kitchen with Asia

Święta, święta, święta... magiczny i rodzinny czas:) W tym roku chciałabym Wam zaproponować piernikowe szaleństwo w prostszej formie niż rok temu. Pierniczki po  upieczeniu są twarde, dlatego też warto je upiec troszkę wcześniej. Aby zmiękły wystarczy na nie położyć kawałek jabłka. Ja zostawiam "na noc" w otwartym pudełku i to wystarczy żeby zmiękły. Pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka misięcy. Przepis zaczerpnełam stąd.
Do dzieła:)

Składniki (ok. 100 sztuk):
  • 550 g mąki pszennej(+ więcej do podsypywania)
  • 300 g miodu prawdziwego
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
  • kakao (opcjonalnie, 2 łyżeczki)
Wykonanie:
  1. Rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy z pozostałymi składnikami.Wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju.
  2. Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 2-3 mm (im grubsze tym bardziej miękie po upieczeniu)  Wykrawamy pierniczki.
  3. Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (np. słomką).
  4. Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
  5. Pieczemy około 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.
Magic kitchen with Asia


Smacznego :)
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz