Magic kitchen with Asia |
Święta, święta, święta... magiczny i rodzinny czas:) W tym roku chciałabym Wam zaproponować piernikowe szaleństwo w prostszej formie niż rok temu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, dlatego też warto je upiec troszkę wcześniej. Aby zmiękły wystarczy na nie położyć kawałek jabłka. Ja zostawiam "na noc" w otwartym pudełku i to wystarczy żeby zmiękły. Pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka misięcy. Przepis zaczerpnełam stąd.
Do dzieła:)
Składniki (ok. 100 sztuk):
- 550 g mąki pszennej(+ więcej do podsypywania)
- 300 g miodu prawdziwego
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
- kakao (opcjonalnie, 2 łyżeczki)
Wykonanie:
- Rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy z pozostałymi składnikami.Wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju.
- Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 2-3 mm (im grubsze tym bardziej miękie po upieczeniu) Wykrawamy pierniczki.
- Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (np. słomką).
- Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
- Pieczemy około 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.
Magic kitchen with Asia |
Smacznego :)
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz