piątek, 3 stycznia 2014

Muffinki z oliwkami i suszonymi pomidorami

Magic kitchen with Asia 
Kolejna odsłona przepisu z ksiązki "Kuchnia Agaty". Muffinki w klimacie greckim były strzałem w dziesiątkę. Polecam!

Składniki: (8 muffinek; 128 kcal/1 sztuka)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 6 dużych czarnych lub zielonych oliwek
  • 4 suszone pomidory (bez zalewy)
  • 1/2 łyżeczki oregano
Wykonanie:
  1. Jajko wymieszaj z mlekiem i oliwą.
  2. Do miski wsyp makę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Wlej masę jajeczną, dodaje posianke oliwki i pokrojone w paseczki pomidory. 
  4. Wymieszaj krótko łyżką - ciasto powinno mięc grudkowatą konsystencję.
  5. Nałóż je do foremek do pieczenia, wyłożonych papierowymi papilotkami , do 2/3 wysokości.
  6. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
  7. Sprawdź patyczkiem czy muffinki są gotowe.
Smacznego!
Asia 


2 komentarze:

  1. Takie wytrawne muffinki są super, też czasami robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie zaczęłam się do nich przekonywać. Rewelacyjne są!

    OdpowiedzUsuń