Magic kicthen with Asia |
Składniki na 1-2 porcję:
- 1 szklanka fasoli białej
- 1/3 papryki czerwonej (opcjonalnie)
- 1/2 papryki zielonej
- sól, pieprz (ja dodała kirmizi biber, czyli chilli), curry
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
Wykonanie:
- Fasolę moczymy na noc i następnego dnia gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy.
- W dużym garnku (polecam szybkowar) podsmażamy na oleju pokrojona w kostkę cebulę i paprykę.
- Smażymy aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy fasolkę i mieszamy.
- Następnie zalewamy fasolkę gorącą wodą, tak aby woda przykryła fasolę.
- Dodajemy koncentrat i mieszamy.
- Przyprawiamy solą, pieprzem i curry (ja dodałam jeszcze zioła prowansalskie)
- Przykrywamy pokrywką garnek i gotujemy ok. 45 minut (aż fasola zmięknie).
- Dekorujemy pietruszką.
Smacznego!
Asia
Dziękuję ślicznie:) jutro po pracy się tym zajmę:) pozdrawiam Asia
OdpowiedzUsuń