niedziela, 9 marca 2014

Szarlotka spod samiuśkich Tater ;)


Magic kitchen with Asia
W ostatni weekend kuzynka spytała się czy coś upiekę...Dużo jabłek było w domku, więc od razu przyszła mi na myśl szarlotka. Poszukałam inspiracji na  blogu Doroty i tak powstała szarlotka spod samiuśkich Tater:) Ciasto jest przepyszne! zniknęło całe w ciągu jednego dnia! Polecam serdecznie.

Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g margaryny/masła 
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Składniki na masę jabłkową:
  1. 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety.
  2. Cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
  3. Cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie)
  4. Bułka tarta do podsypania
Wykonanie:
  1. Masło siekamy na kawałki. 
  2. Z wszystkich składaników zagniatamy szybko ciasto. 
  3. Odkładamy 2/3 ciasta na spód, wykładamy nim formę o wymiarach 25 x 40 cm,nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. 
  4. Resztę ciasta wkładamy do lodówki (ja dałam do zamrażarki).
  5. W międzyczasie myjemy jabłka, obieramy i wykrawamy gniazda nasienne.
  6.  Jabłka dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w cienkie plasterki (najszybciej możnazrobić to robotem). Dodajemy do smaku cukru i cynamonu, mieszamy (nie odsączać soku).
  7. Schłodzone ciasto dobrze podpiekamy przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC.
  8. Wyjmujemy, posypujemy obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek.
  9. Na to wykładamy jabłka, pozostałą część (1/3) ciasta zetrzemy na tarce.
  10. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. 
  11. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Magic kitchen with Asia
Smacznego!
Asia

Magic kitchen with Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz