Magic kitchen with Asia |
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 g margaryny/masła
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Składniki na masę jabłkową:
- 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety.
- Cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
- Cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie)
- Bułka tarta do podsypania
Wykonanie:
- Masło siekamy na kawałki.
- Z wszystkich składaników zagniatamy szybko ciasto.
- Odkładamy 2/3 ciasta na spód, wykładamy nim formę o wymiarach 25 x 40 cm,nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
- Resztę ciasta wkładamy do lodówki (ja dałam do zamrażarki).
- W międzyczasie myjemy jabłka, obieramy i wykrawamy gniazda nasienne.
- Jabłka dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w cienkie plasterki (najszybciej możnazrobić to robotem). Dodajemy do smaku cukru i cynamonu, mieszamy (nie odsączać soku).
- Schłodzone ciasto dobrze podpiekamy przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC.
- Wyjmujemy, posypujemy obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek.
- Na to wykładamy jabłka, pozostałą część (1/3) ciasta zetrzemy na tarce.
- Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Magic kitchen with Asia |
Asia
Magic kitchen with Asia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz