Please scroll down for English version.
Chciałabym Wam polecić przepis na pyszną babkę czekoladową z orzechami. Babka smakuje rewelacyjnie! Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki. Polecam:)
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Asia
Magic kitchen with Asia |
Chciałabym Wam polecić przepis na pyszną babkę czekoladową z orzechami. Babka smakuje rewelacyjnie! Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki. Polecam:)
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka kakao
- 100 g masła
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
- Masło roztopić w garnuszku, ostudzić.
- Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
- Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, stopniowo, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić.
- W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, przesiane kakao.
- Wszystko dodać do masy i wymieszać szpatułką. Na końcu dodać roztopione masło, wymieszać.
- Piec w keksówce lub formie na babkę w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Wystudzić, polać polewą czekoladową.
Magic kitchen with Asia |
ENGLISH VERSION:
Ingredients:
- 100 g dark chocolate
- 4 eggs
- 100 g sugar
- 7 tablespoons plain flour
- 1,5 teaspoons baking powder
- 100 g walnuts, ground
- 1 teaspoon cocoa powder
- 100 g butter
- a pinch of salt
Bring all ingredients to room temperature.
Directions for cake:
- Melt butter in a saucepan and cool.
- Finely grate dark chocolate.
- Separate eggs. Beat the egg whites with a pinch of salt until stiff. Gradually add sugar and yolks at the end of whisking.
- In a separate bowl, combine sifted flour, baking powder, grated chocolate, ground walnuts, cocoa powder and add to the batter.
- Then, pour melted butter and stir.
- Bake in a greased loaf pan for about 40 - 45 minutes at 175ºC until a toothpick inserted in the center of a bundt cake comes out clean.
- Serve poured with chocolate glaze.
Smacznego/ Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz