piątek, 18 kwietnia 2014

Babka z orzechami włoskimi i czekoladą/ Bundt cake with walnuts and chocolate

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia 

Chciałabym Wam polecić przepis na pyszną babkę czekoladową z orzechami. Babka smakuje rewelacyjnie!  Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki. Polecam:)

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:
  1. Masło roztopić w garnuszku, ostudzić. 
  2. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
  3. Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, stopniowo, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić.
  4. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, przesiane kakao. 
  5. Wszystko dodać do masy i wymieszać szpatułką. Na końcu dodać roztopione masło, wymieszać.
  6. Piec w keksówce lub formie na babkę w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 
  7. Wystudzić, polać polewą czekoladową.
Magic kitchen with Asia

ENGLISH VERSION:


Ingredients:
  • 100 g dark chocolate
  • 4 eggs
  • 100 g sugar
  • 7 tablespoons plain flour
  • 1,5 teaspoons baking powder
  • 100 g walnuts, ground
  • 1 teaspoon cocoa powder
  • 100 g butter
  • a pinch of salt
Bring all ingredients to room temperature.

Directions for cake:
  1. Melt butter in a saucepan and cool. 
  2. Finely grate dark chocolate. 
  3. Separate eggs. Beat the egg whites with a pinch of salt until stiff. Gradually add sugar and yolks at the end of whisking.
  4.  In a separate bowl, combine sifted flour, baking powder, grated chocolate, ground walnuts, cocoa powder and add to the batter.
  5. Then, pour melted butter and stir.
  6. Bake in a greased loaf pan for about 40 - 45 minutes at 175ºC until a toothpick inserted in the center of a bundt cake comes out clean. 
  7. Serve poured with chocolate glaze.

Smacznego/ Enjoy!
Asia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz