poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Migdałowy sernik z Amaretto

Magic kitchen with Asia
W tym roku z okazji świąt Wielkanocnych chciałam mojej rodzince upiec pyszny sernik. Inspiracji poszukałam na blogu Moje Wypieki i upiekłam przepyszny migdałowy sernik. Moja rodzina sie w nim zakochała:) Polecam!

Składniki na spód:
  • 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 60 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
  • 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 100 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone płatki migdałów do dekoracji 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie spodu:
  1. Ciastka i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  2. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. 
  3. Na papier wysypujemy ciasteczka. 
  4. Wyrównujemy, dokładnie wklepujemy w dno formy i schładzamy przez pół godziny w lodówce.
Wykonanie sernika:
  1. Z pomocą miksera rozcieramy dokładnie ser.
  2. Następnie wlewamy mleko skondensowane, dalej ucierając, do połączenia. 
  3. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając. 
  4. Dodajemy likier, ekstrakt z migdałów i mąkę ziemniaczaną. 
  5. Mieszamy na gładką masę; nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. 
  6. Na samym końcu dodajemy podprażone płatki migdałów. Mieszamy.
Smacznego!
Asia

Magic kitchen with Asia 




2 komentarze: