Magic kitchen with Asia |
Składniki na spód:
- 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 60 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
- 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
- 100 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone płatki migdałów do dekoracji
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie spodu:
- Ciastka i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
- Na papier wysypujemy ciasteczka.
- Wyrównujemy, dokładnie wklepujemy w dno formy i schładzamy przez pół godziny w lodówce.
- Z pomocą miksera rozcieramy dokładnie ser.
- Następnie wlewamy mleko skondensowane, dalej ucierając, do połączenia.
- Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając.
- Dodajemy likier, ekstrakt z migdałów i mąkę ziemniaczaną.
- Mieszamy na gładką masę; nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
- Na samym końcu dodajemy podprażone płatki migdałów. Mieszamy.
Smacznego!
Asia
Magic kitchen with Asia |
Dziekuję ślicznie:)Smakuje nawet lepiej!:)Polecam
OdpowiedzUsuń