czwartek, 1 maja 2014

Pasztet z fasoli adzuki

Magic kitchen with Asia
Pyszny...pyszny i jeszcze raz...PYSZNY!:) tak tak... wegetarianski pasztet :) Jak spróbujecie to uwierzcie mi, zakochacie się  w nim! Przepis zaczerpnęłam z bloga Moniki, który nieco zmodyfikowałam. Pasztet jest cudowną alternatywą dla tradycyjnych kanapek:)

Składniki:
  • 1 szklanka zielonej fasoli adzuki 
  • 1/2 średniej cukini
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko (można pominąć jeśli danie ma być w wersji bez nabiału)
  • Zioła: suszona pietruszki, słodka papryka papryki, majeranek, sól,pieprz, zioła prowansalskie, curry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
  1. Fasolkę namoczy ( dzień wcześniej i pozostaw tak na noc), wypłucz i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania posolić do smaku.
  2. Cebulkę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i dodaj czosnek.
  3. Chwilkę podsmaż i dodaj startą na tarce marchewkę i cukinie.
  4. Dodaj sól, pieprz i inne przyprawy. Całość duś przez około 10 -15 min, dodaj starta na tarcę cukinię i jeszcze podduś około 5 - 10 min (do miękkości warzyw).
  5. Fasolkę zmiksuj razem z warzywami, dodaj kaszę jaglaną,jajko i wymieszaj.
  6. Dopraw jeszcze przyprawami wedle uznania.
  7. Użyj keksówki silikonowej lub zwykłą wyłóż papierem do pieczenia. Można posypać otrębami. 
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 min.
Magic kitchen with Asia

Smacznego:)
Asia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz