sobota, 28 czerwca 2014

Cukier daktylowy

Magic kitchen witch Asia
Chciałabym przekonać was do słodzenia np. kawy alternatywą zwykłego cukru. Jak wiadomo, cukier nie ma żadnych wartości odżywczych. Daktyle są pyszne i słodkie, a do tego ZDROWE! Przepis zaczerpnęłam z bloga Ammniam

Składniki:
  • 2  szklanki suszonych daktyli (najlepiej takich bardziej wysuszonych, twardych)
Wykonanie:
  1. Nastawić piekarnik na 130 °C. 
  2. W tym czasie daktyle przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około  1- 1,5 godziny, aż daktyle zbrązowieją (uważać, żeby się nie spaliły). 
  3. Następnie daktyle wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
  4. Gdy będą twarde i chrupiące, należy je zmielić na pył w młynku do kawy albo w malakserze. 

Polecam!
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz