Magic kitchen with Asia |
Składniki ( w 100 gr ok. 380 kcal)
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 2-3 łyżki jasnej pasty tahini
- 1/3 szklanki lodowatej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody
- sól
- do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar
Przygotowanie:
- Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalewamy zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle tyle wody ile ciecierzycy. Zostawiamy na noc.
- Następnego dnia ciecierzycę odcedamy i opłukać, teraz jest już jej ponad dwie szklanki. Zalewamy dużą ilością świeżej wody, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku - nie może być białe i suche wewnątrz. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana to hummus nie uda się.
- Ugotowaną cieciorkę odcedzamy i płuczemy. Przekłądamy do naczynia blendera, dodajemy tahin, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko miksujemy na bardzo gładką pastę. Jest gotowe, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki.
- Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewamy powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Ucieramy hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
- Przekładamy gotowy hummus do miski i pozwalamy mu chwilę odpocząć. Jem z oliwą, rukolą i świeżym pieczywem.
- Resztę hummusu przekładamy do szczelnego pojemnika i trzymamy w lodówce do 5 dni.
Smacznego!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz