niedziela, 6 lipca 2014

Hummus!!!

Magic kitchen with Asia
Krainą Hummusu jest Izrael... Niestety nie miałam okazji jeszcze się tam wybrać, ale nic straconego! Wszystko przede mną. Przepis na idealny hummus zaczerpnęłam z bloga Jadlonomia. Serdecznie polecam ten vegańsko-wegetariański blog.

Składniki ( w 100 gr ok. 380 kcal)
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 2-3 łyżki jasnej pasty tahini
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody
  • sól
  • do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar

Przygotowanie:
  1. Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalewamy zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle tyle wody ile ciecierzycy. Zostawiamy na noc. 
  2. Następnego dnia ciecierzycę odcedamy i opłukać, teraz jest już jej ponad dwie szklanki. Zalewamy dużą ilością świeżej wody, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku - nie może być białe i suche wewnątrz. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana to hummus nie uda się.
  3. Ugotowaną cieciorkę odcedzamy i płuczemy. Przekłądamy do naczynia blendera, dodajemy tahin, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko miksujemy na bardzo gładką pastę. Jest gotowe, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki. 
  4. Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewamy powoli lodowatą wodę cały czas miksując.  Ucieramy hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem. 
  5. Przekładamy gotowy hummus do miski i pozwalamy mu chwilę odpocząć. Jem z oliwą, rukolą i świeżym pieczywem. 
  6. Resztę hummusu przekładamy do szczelnego pojemnika i trzymamy w lodówce do 5 dni. 
Smacznego!
Asia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz