wtorek, 8 lipca 2014

Drożdżowy wieniec z dżemem jagodowym i kruszonką

Magic kitchen with Asia
Pyszne ciasto, do którego można dodać świeże jagody zamiast dżemu. Przepis zaczerpnęłam z Moich Wypieków.

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 30 g masła, roztopionego
  • 5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżyc
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki dżemu jagodowego lub świeże owoce
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, mąka przesiana.
  2. Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodaj resztę składników. Wyrób ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. 
  3. Przełóż je do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  4. Po tym czasie ciasto mocno uderz, wyrób krótko jeszcze raz
  5. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 4 mm. Posmaruj dżemem (lub rozto pionym masłem i świeżymi owocami) i zwiń jak roladę. 
  6. Ostrym nożem pokrój na plasterki - powstaną jagodowe "ślimaczki".
  7. Formę o średnicy 25 cm z szerokim kominem wyłóż papierem do pieczenia ( u mnie forma na babkę). Wokół komina poukładaj ślimaczki, rozcięciem ku górze, jeden przy drugim (powinny się stykać).
  8. Posyp kruszonką. Przykryj lnianym ręczniczkiem, pozostaw w cieple do podwojenia objętości, na około 20 - 30 minut. 
  9. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. 
  10. Wyjmij, lekko przestudź w formie, następnie uwolnij z obręczy.
Składniki na kruszonkę:
  • 60 g masła, roztopionego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z wanilią

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.

Smacznego:)
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz