Magic kitchen with Asia |
Składniki (duża prostokątna blacha):
- 600 g mąki pszennej
- 450 ml ciepłego mleka roślinnego
- 8 g suchych drożdży instant
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron lub innego delikatnego oleju
- 2 łyżeczki spirytusu
- szczypta soli
- śliwki
- 1 szklanki maki pszennej
- 4-6 łyżek cukru kryształu
- cukier waniliowy
- troszkę oleju i troszkę wody
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wsyp do misy robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego i wyrabiaj przez 4 - 5 minut na gładkie ciasto. Jeśli nie masz robota, to zrób to ręcznie ( w dużej misce).
- Ciasto powinno wyjść sprężyste i miękkie. Może być lekko klejące, ale naciśnięte powinno odstawać od dłoni. Jeśli klei się bardziej można podsypać je 1 - 2 łyżkami mąki i ponownie krótko wyrobić.
- Następnie nasmaruj dłonie kilkoma kroplami oleju, wyjmij ciasto i uformuj w kulę.
- Przełóż do lekko obsypanej mąką miski i przykryj folią lub owiń szczelnie reklamówką (dzięki temu będzie szybciej wyrastać). Odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1,5 godziny.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, nasmaruj ręce olejem i przełóż ciasto do blachy. Rozciągnij je rękami tak, aby zajęło całą blachę.
- Poukładaj połówki śliwek, delikatnie wciskając je w ciasto. Przykryj i pozostaw na 30 min.
- W międzyczasie składniki kruszonki mieszamy (do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
- Wyrośnięte ciasto posyp kruszonką, włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec 30-40 min. ( aż się ciasto zezłoci).
- Upieczone ciasto wyjmij na blat, ostudź i zjedz;).
Polecam,
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz