niedziela, 16 sierpnia 2015

Wegański twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Magic kitchen with Asia
Kocham twarożek taki od krowy :) Niestety albo stety ;) nie mogę go jadać. Ostatnio się przełamałam i zrobiłam twarożek z orzechów nerkowca. To był strzał w dziesiątkę! Twarożek jest aksamaitny i smakiem przypomina tradycyjny twarożek. Przepis zaczerpnęłam z tego bloga. 


Składniki:
  •  1 szklanka nerkowców
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • ok.1/3 szkl. gorącej wody (nie wrzątku)
  • garść pokrojonego szczypioru
  • kilka pokrojonych drobno rzodkiewek
 Wykonanie:
  1.  Orzechy namocz w ciepłej wodzie przez ok. 2 godz, bądź w zimnej wodzie pozostaw je na noc. 
  2. Odsącz wodę z nerkowców. Zmiksuj z wodą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
  3. Dodaj pokrojony szczypiorek i rzodkiewkę. Wymieszaj."


    Smacznego,
    Asia
     

2 komentarze: