wtorek, 8 września 2015

Czekoladowy tort z malinami

Magic kitchen with Asia
Mój drugi tort w życiu! Hmm na zdjęciu widać, że nie jest idealny... ale przecież powoli i do przodu. Tort za pierwszym i drugim razem zrobiłam dla mojej chrześnicy Martynki. Wyszedł pysznie i wszystkim smakował. Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki. Tort jest robiony na bazie majonezu. Upiekłam tort o kształcie tradycyjnym.  Jeśli chcecie upiec go w trzech formach o różnych średnicach, zachęcam do odwiedzenia bloga Doroty.

 Składniki na formę o średnicy 20 cm (1 blat czekoladowy):

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka brązowego cukru (trochę mniej)
  • pół szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 Składniki na krem czekoladowy:
  • 450 ml śmietany kremówki 36%
  •  150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 500 g świeżych malin

Wykonanie biszkoptu:
  1. Kawę zaparz we wrzącym mleku, ostudź. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W jednym naczyniu wymieszaj rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę, cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.
  3. Do drugiego naczynia przesiej mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. 
  4. Następnie dodaj do mieszanki z majonezem, wymieszaj  do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.
  5. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i wyrównaj.
  6. W międzyczasie nagrzej piekarnik do  170 stopni. Piecz przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  7. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Wykonanie musu czekoladowego:
  1. W małym garnuszku podgrzej do wrzenia śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, odstaw. Dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. 
  2. Po tym czasie wymieszaj do połączenia się składników i powstania gładkiego czekoladowego sosu. 
  3. Wystudź i schłodź w lodówce przez minimum 12 godzin (całą noc). Po tym czasie ubij (trzepaczkami miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego, czekoladowego musu.
Wykonanie tortu:
  1. Poszczególne blaty tortu układaj na sobie przekładając go kremem czekoladowym i malinami (bezpośrednio pod kolejnym blatem można je podzielić na małe cząstki) . Oprósz cukrem pudrem (to nie jest konieczne).
  2. Przechowuj w lodówce.

Smacznego,
Asia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz