Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 czosnek
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki natki suszonej
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 listki laurowe
- łyżeczka soli
Wykonanie:
- Soczewicę z solą i liściem laurowym gotuję w proporcjach 1:2 ( czyli w dwóch szklankach wody). Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 20-25min ( nie mieszam) do wchłonięcia wody i rozgotowania. Słonecznik i pestki dyni zalewam wrzątkiem i namaczam przez 10 minut.
- Cebulę kroję w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę trę na tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażam na. oleju, dodaję marchewkę i selera. Duszę pod przykryciem 10 min. min.
- Z ugotowanej soczewicy wyjmuję listki laurowe. Dodaję do niej warzywa, słonecznik i pestki dyni, czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Mieszam.
- Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczeni. Po wierzchu posypuję sezamem.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Pieczę około 45-60 aż będzie przypieczony
z wierzchu ,a boki pasztetu oddzielą się od foremki.
Smacznego!
Asia
mmmmm... ale bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/