Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
- odrobina cynamonu
- ok. 200 g kostki masła wegańskiego np. ALSAN
Wykonanie:
- Mąkę, cukier, kaszę i proszek mieszamy. Dzielimy na 3 części.
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Tortownicę o średnicy 23 wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Boki smarujemy masłem.
- Na dno formy wysypujemy jedną część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem).
- Następnie wysypujemy drugą część suchych składników, rozkładamy równomiernie resztę jabłek.
- A na wierzch wysypujemy ostatnią porcję suchych składników.
- Masło(zimne z lodówki)ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
- Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą, ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy.
Smacznego!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz