niedziela, 3 kwietnia 2016

Wegańska szarlotka sypana


Magic kitchen with Asia
Czas na pyszną wegańską szarlotkę sypaną. Niebo! Nie tylko weganie pokochają :)

Składniki:
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  3/4 szklanka cukru
  •  1 szklanka kaszy manny
  •  2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  •  odrobina cynamonu
  •  ok. 200 g  kostki masła wegańskiego np. ALSAN

Wykonanie:
  1. Mąkę, cukier, kaszę i proszek mieszamy. Dzielimy na 3 części.
  2. Jabłka obieramy i trzemy  na tarce o dużych oczkach.
  3. Tortownicę o średnicy 23 wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Boki smarujemy masłem.
  4. Na dno formy wysypujemy jedną część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem).
  5.  Następnie wysypujemy drugą część suchych składników, rozkładamy równomiernie resztę jabłek.
  6. A na wierzch wysypujemy ostatnią porcję suchych składników.
  7. Masło(zimne z lodówki)ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
  9.  Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą, ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy.


Smacznego!

Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz