wtorek, 24 kwietnia 2012

Drożdżówki z truskawkami, nutellą i kruszonką/ Strawberry buns with nutella and crumble:)


Magic kitchen with Asia

Małymi krokami zbliża się sezon truskawkowy w Polsce. Ja się już nie mogę doczekać, bo truskawki to moje ukochane owoce:) Dzisiaj mam Wam do zaoferowania przepyszne drożdżówki z truskawkami i nutellą. Są puszyste, aromatyczne i ...PYSZNE:) Przepis zaczerpnęłam z blogu Doroty (www.mojewypieki.blox.pl), ale troszkę go zmodyfikowałam. Mój mężczyzna tak kocha nutellę, że aż zainspirował mnie do wykorzystania jej w przepisie.
Składniki:
  • 380gr mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 gram miękkiego lub roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 12 gram świeżych drożdży lub 7gram drożdży suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (można pominąć)
  • 400 gram truskawek
  • nutella
  • 1 roztrzepane jajko, do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:
  1. Ze świeżych drożdży robimy rozczyn. Natomiast suche drożdże mieszamy z mąką.
  2. Mleko, cukier, jajko i żółtko mieszamy.
  3. Dodajemy mąkę z drożdżami, masło i sól.
  4. Wyrabiamy gładkie, nie klejące się ciasto.
  5. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
  6. Wyrośnięte ciasto powtórnie zagniatamy.
  7. Ciasto dzielimy na 9 równych części.
  8. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie.
  9. Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości.
  10. Gdy bułeczki podrosną, dnem szklanki robimy w każdej drożdżówce wgłębienie (musimy mocno przycisnąć szklankę, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu- praktycznie do samej blaszki).
  11. Posypujemy wgłębienie bułką tartą.
  12. Dajemy łyżeczkę nutelli, a na to kładziemy truskawki.
  13. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy pyszną kruszonką.
  14. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20-22 minuty.
  15. Studzimy na kratce.
  16. I jemy:)

Składniki na kruszonkę:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowani cukru waniliowego (16gram)
  • 60 gram roztopionego masła

Wykonanie kruszonki:
  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy w rękach.

Smacznego:)
ENGLISH VERSION:
Strawberry season is slowly coming  in Poland:) I already cannot wait for it, cause strawberries are my favorite fruit. Today I want to offer you strawberry buns with nutella and crumble. They are fluffy, sweet-smelling and... DELICIOUS:) I borrowed recipe from www.mojewypieki.blox.pl, but I modified it a bit. My darling loves nutella so much that he inspired me to use it in this recipe.
Ingredients:
  • 380 g plain flour
  • ¾ cup warm milk
  • 3 heaped Tbsp sugar
  • 1 egg
  • 1 egg yolk
  • 60 g melted butter
  • ¼ tsp salt
  • 12 g fresh yeast or 7 g dried yeast
  • 4 ½ tsp bread crumbles (not necessary, you can skip it)
  • 400 g strawberries
  • 1 egg, lightly beaten to spread on buns

Instruction:
  1. If using fresh one melt them with some warm milk.
  2. Mix milk, sugar, egg and egg yolk together.
  3. Add flour mixed with dried yeast , butter and salt.
  4. Knead the dough until smooth and springy.
  5. Leave it in a warm place under cover until it grow twice as big.
  6. After that time knead the dough for few more minutes.
  7. Divide the dough into 9 pieces.
  8. Form round buns and put them on a baking tray leaving a lot of space between each other.
  9. Cover them and leave in a warm place until they grow twice as big.
  10. When buns are big enough make a small hollows in each bun using a bottom of a glass (we have to  push it so hard - the dough should be thin in this place  -  you can even touch the baking tray ).
  11. After that pour into each hollow ½ tsp of bread crumbles.
  12. Then pour into  each a bit of  nutella and some strawberries.
  13. Spread the buns with the egg and dredge them richly with crumble.
  14. Bake at 190 degrees C for about 22 minutes.
  15.  Cool on a wire rack.
  16. And eat:).

Ingredients for crumble:
  • ½ cup plain flour
  • 5 Tbsp sugar (it can be with vanilla)
  • 60 g melted butter
Instruction:
  1. Rub the butter in flour and sugar until crumble is done.

Enjoy:)
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz