Magic kitchen with Asia |
Próbowaliście kiedyś kuchni tureckiej?Ja żałuję, że dopiro niedawno pokochałam te bułeczki (tym bardziej, że mogłam to uczynić dwa lata temu), ale lepiej późno niż wcale:) Bułeczki są pyszne i aromatyczne. Można je zjeść zarówno na śniadanie, jak i na drugie śniadanko. Są przepyszne! Moja rodzinka je pokochała. Zaczerpnęłam przepis z bloga: Turcja od kuchni (www.turcjaodkuchni.blogspot.com).
Składniki na ciasto:
- 125gr margaryny
- 125 ml oleju lub oliwy z oliwek (ja polecam oliwę)
- 250gr jogurtu
- 2 jajka
- sól
- łyżeczka octu
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam dwie)
- 3 szklanek mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
Wykonanie:
- Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
- Łączymy margarynę, olej, jogurt, 1 całe jajko i 1 białko z jajka, olej i sól.
- Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia.
- Do wymieszanych składników płynnych dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto mieszamy aż będzie jednolite i miękkie.
- Dzielimy ciasto na części (około 30 kawałków).
- Rozwałkowujemy każdą część i wypełniamy nadzieniem.
- Bułeczki sklejamy, smarujemy żółtkiem.
- Blaszkę smarujemy margaryną i posypuje bułka tartą.
- Na przygotowaną blaszkę wykładamy bułeczki.
- Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Możliwe nadzienie:
- ser biały
- pietruszka
- ugotowane ziemniaki
- parówki
- ser żółty
- czarne oliwki
Wykonanie nadzienia:
- Do sera białego dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku (solą i pieprzem).
- Parówki kroimy na plasterki, ser żółty ścieramy na tarce i łączymy:).
- Ugotowane ziemniaki miażdżymy,dodajemy ser biały, natkę pietruszki oraz sól i pieprz (do smaku).
- Czarne oliwki kroimy na mniejsze kawałki i gotowe:).
Serdecznie polecam!!!:)
Powodzenia i życzę smacznego:)
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz