Tak tak...dobrze widzicie:) pierogi z soczewicą:) Są pyszne i przemycają w sobie dużo dobrych składników. Soczewica czerwona jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i ma małą zawartość tłuszczu. Jest źródłem między innymi wapnia, forsforu, żelaza, błonnika, kwasu foliowego i witaminy B1, B2, PP i C. Jak więc się na nią nie skusić?! A tym bardziej na takie cudowne pierogi:) Moja rodzina była zachwycona (a sceptycznie do tego dania podchodzili). Tym bardziej więc polecam. Przepis zaczerpnęłam z fantastycznej książki rodzinki Szaciłło "Przemytnicy mrahcewki, groszku i soczewicy".
Składaniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3/4 szaklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 3 szklanki mąki tortowej
- dymka
- olej słonecznikowy
- przyprawy: sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie farszu:
- Soczewicę gotujemy w dwukrotnej ilości wody, aż będzie miękka (około 15 minut).
- Kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na oliwie.
- Do rozgotowanej soczewicy dodajemy bułkę tartą, podsmażoną cebulę.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie ciasta na pierogi:
- Mąkę tortową wsypujemy do miski i dolewamy tyle (gorącej) wody, bu uzyskać dość "luźne" ciasto.
- Całość mieszamy delikatnie palcami (nie ugniatamy).
- Formujemy bryłę ciasta, wykładamy ją na posypany mąką blat.
- Ciasto wyrabiamy około 3 minuty.
- Następnie ciasto cienko wałkujemy i kroimy na kwadraty.
- Na środku każdego kawałka nakładamy farsz i sklejamy z pomocą widelca.
- Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.
- Ugotowane pierogi podsmażamy na oleju słonecznikowym i posypujemy dymką.
- Zajadamy się potem zdrowym obiadkiem:)
Serdecznie polecam:)
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz