czwartek, 26 kwietnia 2012

Pierogi z czerwoną soczewicą



Tak tak...dobrze widzicie:) pierogi z soczewicą:) Są pyszne  i przemycają w sobie dużo dobrych składników. Soczewica czerwona jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i ma małą zawartość tłuszczu. Jest źródłem między innymi wapnia, forsforu, żelaza, błonnika, kwasu foliowego i witaminy  B1, B2, PP i C. Jak więc się na nią nie skusić?! A tym bardziej na takie cudowne pierogi:) Moja rodzina była zachwycona (a sceptycznie do tego dania podchodzili). Tym bardziej więc polecam. Przepis zaczerpnęłam z fantastycznej książki rodzinki Szaciłło "Przemytnicy mrahcewki, groszku i soczewicy".
Składaniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3/4 szaklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • dymka
  • olej słonecznikowy
  • przyprawy: sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie farszu:
  1. Soczewicę gotujemy w dwukrotnej ilości wody, aż będzie miękka (około 15 minut).
  2. Kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na oliwie.
  3. Do rozgotowanej soczewicy dodajemy bułkę tartą, podsmażoną cebulę.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wykonanie ciasta na pierogi:
  1. Mąkę tortową wsypujemy do miski i dolewamy tyle (gorącej) wody, bu uzyskać dość "luźne" ciasto.
  2. Całość mieszamy delikatnie palcami (nie ugniatamy).
  3. Formujemy bryłę ciasta, wykładamy ją na posypany mąką blat.
  4. Ciasto wyrabiamy około 3 minuty.
  5. Następnie ciasto cienko wałkujemy i kroimy na kwadraty.
  6. Na środku każdego kawałka nakładamy farsz i sklejamy z pomocą widelca.
  7. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.
  8. Ugotowane pierogi podsmażamy na oleju słonecznikowym i posypujemy dymką.
  9. Zajadamy się potem zdrowym obiadkiem:)
Serdecznie polecam:)
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz