sobota, 19 maja 2012

Racuchy z jabłkiem, gruszką i kawałkami czekolady

Magic kitchen with Asia

Nauczyła mnie je robić moja babcia:) Wciąż pamiętam jak je przyrządzała dla nas w dzieciństwie:) To było moje ulubione danie (jak chyba wszystkie produkty mączne:D ). Moja siostra zapragnęła je zjeść  na obiadek i troszkę ulepszyłam babciny przepis. Wyszły pysznie.
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  •  szczypta soli do smaku
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • płatki migdałów (garść)
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia gruszka
  • cukier puder (do posypania)
  • 2 krople olejku waniliowego
  • kilka drobnych kawałków czekolady

Wykonanie:
  1. Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy sól i robimy pośrodku wgłębienie na drożdże.
  2. Pokruszone drożdże umieszczamy we wgłębieniu, posypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki letniego mleka.
  3. Odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia drożdży (10-15 minut).
  4. Gdy rozczyn jest gotowy dodajemy resztę mleka, jajko, 2 krople olejku waniliowego i całość mieszamy (ciasto nie może być zbyt rzadkie).
  5. Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1-1.5 godziny).
  6. W międzyczasie obieramy jabłko, gruszkę i kroimy na małe kawałki.
  7. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
  8. Przygotowujemy szklankę z gorącą wodą.
  9. Ciasto nabieramy łyżką zamoczoną w gorącej wodzie ( aby sie nie kleiło).
  10. Formujemy placki na patelni, wkładamy do środka kawałki jabłka/gruszki i czekolady.
  11. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  12. Usmażone placki posypujemy cukrem pudrem i migdałami.
  13. I jemy:D.
Smacznego moi drodzy:)
Aśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz