piątek, 28 września 2012

Calzone z cukinią, papryką i gorgonzolą/ Calzone with zucchini, bell peppers and gorgonzola

Magic kitchen with Asia 

Mam Wam dzisiaj do zaproponowania danie włoskie. Pięknie pachnie i smakuje jak słynna Italia. Calzone jest włoską pizzą, w której można przemycić dużo dobrych warzyw. Wyglądem przypomina dużego pieroga:D Jestem z siebie dumna, gdyż pochwaliła mnie dzisiaj moja ciocia, która nie znosi warzyw:) A tu co?! zjadła swoją porcję i to całą, a nie było tam ani grama mięsa. Przepis zaczerpnęłam z książki "Przemytnicy na wakacjach" rodziny Szaciłło. Do dzieła!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 16g świeżych drożdży
  • letnia woda
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cukinie
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 mała papryka czerwona
  • 200g słodkiej gorgonzolii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • szczypta soli (do smaku)
Wykonanie:
  1. Drożdże rozrabiamy z cukrem, 1/2 szklanki letniej wody.
  2. Następnie mieszamy z mąką, oliwą, solą i taką ilością wody, aby uzyskać sprężyste ciasto.
  3. Ciasto wyrabiamy, a następnie odstawiamy do ciepłego miejsca na około 45-60 minut do wyrośnięcia.
  4. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowany czosnek.
  5. Gdy się przyrumieni, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cukinie i papryki.
  6. Dusimy 5-7 minut. 
  7. Dodajemy gorgonzolę, pieprz i sól do smaku.
  8. Wyrośnięte ciasto uderzamy z pięści.
  9. Następnie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na porcje wielkości dużej śliwki.
  10. Każdy z kawałków ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 3mm.
  11. Dużą łyżkę wystudzonego farszu nakładamy na każdy z placków, smarujemy rant i sklejamy. 
  12. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (termoobieg200stopni) na około 15-20 minut, aż się upięką na złocisty kolor.

Smacznego!


ENGLISH VERSION:


Ingredients for the dough:
  • 3 cups flour 
  • 16g fresh yeast 
  • warm water
  • 1 tsp sugar
  • 1 tsp salt (or even less)
  • 5 tbsp olive oil

Ingredients for the filling:
  • 1/4 cup olive oil
  • 2 medium zucchini
  • 1 small bell yellow pepper
  • 1 small bell red pepper
  • 200g gorgonzola
  • 2 cloves of garlic
  • 1/3 tsp green pepper 
  •  pinch of salt

Directions for calzone:
  1. In a large bowl, combine yeast with warm water, sugar and stir well to proof.
  2. Add flour, olive oil, salt and a bit of water (not too much) and stir with your spatula until most of the flour is worked in.
  3. Sprinkle some flour out onto a clean surface. 
  4. Dust the dough and start the kneading process for a total of 5 minutes, dusting with more flour as you go until it’s no longer sticky. 
  5. Cover with a clean tea towel and stick the bowl with the dough in warm area till dough should have doubled in a size (about 45-60 minutes).
  6. Saute garlic in the olive oil until it will be golden.
  7. Slice the bell peppers and zucchini into slices and add to the garlic. Cook up it about 5 minutes. 
  8. Then add gorgonzola and spices (salt, pepper).
  9. “Punch” it down to deflate it a bit.
  10. Knead the dough a bit once again and form the dough into a shape of big plum.
  11.  Rolled each piece out to form about 3 mm circle. 
  12. Top with prepared cold filling and fold over, tuck and twist.
  13. Bake at 200 degrees until puffed, crispy and a deep golden ( about 20 minutes).
  14. Then eat:)
Magic kitchen with Asia


Smacznego!Enjoy!

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz