wtorek, 2 października 2012

Pizza razowa :) Wholemeal pizza

Please scroll down for English version.


Magic kitchen with Asia
W związku z tym, że jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania i dbania o własne ciało staram się zawsze przemycić do dań dużo witamin i minerałów. Staram się też zmieniać dania kaloryczne i niezbyt zdrowe w lepsze, zdrowsze wersje. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pizzę razową z warzywami, wędliną i serem. Wzorowałam się kolejny raz na książce kucharskiej rodziny Szaciłło "Przemytnicy na wakacjach".

Składniki:
  • 300g mąki graham typ 1850
  • 200g mąki pszennej 
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • letnia woda
Wykonanie:
  1. Drożdże rozrabiamy z cukrem i dodajemy pół szklanki ciepłej wody.
  2. Mąki mieszamy z solą i dodajemy wcześniej przygotowane drożdże.
  3. Dolewamy tyle wody, aby uzyskać sprężyste, ale dość miękkie ciasto.
  4. Ciasto wyrabiamy około 7 minut, podsypując je mąką.
  5. Zostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
  6. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy ponownie.
  7. Ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki.
  8. Rozwałkowujemy je na cienkie, okrągłe placki.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury i nastawiamy na opiekanie od góry, najlepiej z termoobiegiem.
  10. Placek na pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy aż wierzch się lekko przyrumieni.
  11. Ciasto wyjmujemy i obracamy tak, aby przypieczona część znalazła się na na dole. Ten zabieg imituje pieczenie w prawdziwym piecu do pizzy.
  12. Na placek nakładamy sos pomidorowy, polewamy odrobiną oliwy i rozkładamy dodatki wg uznania.
  13. Wkładamy ponownie do piekarnika.
  14. Kilka minut przed końcem kładziemy ser żółty.
  15. Posypujemy tymiankiem i oregano.
Składniki na sos pomidorowy:
  • ketchup
  • przecier pomidorowy
  • bazylia
  • oregano
  • czosnek
Przygotowanie sosu:
  1. W proporcjach 1:1 mieszamy przecier z ketchupem.
  2. Dodajemy bazylię, oregano i wyciśnięty czosnek.
  3. Mieszamy i sos gotowy.
Moje dodatki:
  • szynka drobiowa
  • brokuły
  • papryka czerwona i żółta
  • kukurydza z puszki
  • pieczarki
  • pomidory
  • ser żółty
  • mozarella

ENGLISH VERSION


Ingredients for the dough:
  • 300g graham flour (typ 1850) 
  • 200g plain flour
  • 15g fresh yeast 
  • warm water
  • 1 tsp sugar
  • 1 tsp salt (or even less)
Directions for the dough:
  1. In a large bowl, combine yeast with warm water, sugar and stir well to proof.
  2. Add flour, salt and a bit of water (not too much) and stir with your spatula until most of the flour is worked in.
  3. Sprinkle some flour out onto a clean surface. 
  4. Dust the dough and start the kneading process for a total of 7 minutes, dusting with more flour as you go until it’s no longer sticky. 
  5. Cover with a clean tea towel and stick the bowl with the dough in warm area till dough should have doubled in a size (about 60 minutes).
  6. “Punch” it down to deflate it a bit.
  7. Knead the dough a bit once again and form the dough into a shape of mandarin.
  8.  Rolled each piece out to form a circle. 
  9. Heat the oven to maximum temperature. Use oven with hot air and grill option. 
  10. Bake in the oven until lightly browned on the top.
  11. Remove the pizza dough from oven and rotate so that the brown part is on the bottom. It mimics better a wood-burning oven, giving your pizza more flavors.
  12. Brush the dough with some tomato sauce  and olive oil. Layer your pizza ingredients. 
  13. Put back to the oven and bake. 
  14. 2-3 minutes before you will remove pizza from the oven, top it with the cheese. 
  15. Sprinkle with thyme and oregano.

Ingredients for tomato sauce:
  • ketchup
  • tomato puree
  • basil
  • oregano
  • garlic
Directions for tomato sauce:
  1. Mix puree with ketchup ( the 1:1 ratio).
  2. Add the basil, oregano and crushed garlic.
  3. Mix everything and sauce is ready.

My ingredients:
  • chicken ham
  • broccoli
  • red and yellow peppers
  • canned corn
  • mushrooms
  • tomatoes
  • cheese
  • mozzarella
Magic kitchen with Asia 


Magic kitchen with Asia 


Magic kitchen with Asia 


Enjoy, Smacznego:)

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz