Please scroll down for English version.
W związku z tym, że jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania i dbania o własne ciało staram się zawsze przemycić do dań dużo witamin i minerałów. Staram się też zmieniać dania kaloryczne i niezbyt zdrowe w lepsze, zdrowsze wersje. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pizzę razową z warzywami, wędliną i serem. Wzorowałam się kolejny raz na książce kucharskiej rodziny Szaciłło "Przemytnicy na wakacjach".
Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 300g mąki graham typ 1850
- 200g mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- letnia woda
Wykonanie:
- Drożdże rozrabiamy z cukrem i dodajemy pół szklanki ciepłej wody.
- Mąki mieszamy z solą i dodajemy wcześniej przygotowane drożdże.
- Dolewamy tyle wody, aby uzyskać sprężyste, ale dość miękkie ciasto.
- Ciasto wyrabiamy około 7 minut, podsypując je mąką.
- Zostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy ponownie.
- Ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki.
- Rozwałkowujemy je na cienkie, okrągłe placki.
- Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury i nastawiamy na opiekanie od góry, najlepiej z termoobiegiem.
- Placek na pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy aż wierzch się lekko przyrumieni.
- Ciasto wyjmujemy i obracamy tak, aby przypieczona część znalazła się na na dole. Ten zabieg imituje pieczenie w prawdziwym piecu do pizzy.
- Na placek nakładamy sos pomidorowy, polewamy odrobiną oliwy i rozkładamy dodatki wg uznania.
- Wkładamy ponownie do piekarnika.
- Kilka minut przed końcem kładziemy ser żółty.
- Posypujemy tymiankiem i oregano.
Składniki na sos pomidorowy:
- ketchup
- przecier pomidorowy
- bazylia
- oregano
- czosnek
Przygotowanie sosu:
- W proporcjach 1:1 mieszamy przecier z ketchupem.
- Dodajemy bazylię, oregano i wyciśnięty czosnek.
- Mieszamy i sos gotowy.
Moje dodatki:
- szynka drobiowa
- brokuły
- papryka czerwona i żółta
- kukurydza z puszki
- pieczarki
- pomidory
- ser żółty
- mozarella
ENGLISH VERSION
Ingredients for the dough:
- 300g graham flour (typ 1850)
- 200g plain flour
- 15g fresh yeast
- warm water
- 1 tsp sugar
- 1 tsp salt (or even less)
Directions for the dough:
- In a large bowl, combine yeast with warm water, sugar and stir well to proof.
- Add flour, salt and a bit of water (not too much) and stir with your spatula until most of the flour is worked in.
- Sprinkle some flour out onto a clean surface.
- Dust the dough and start the kneading process for a total of 7 minutes, dusting with more flour as you go until it’s no longer sticky.
- Cover with a clean tea towel and stick the bowl with the dough in warm area till dough should have doubled in a size (about 60 minutes).
- “Punch” it down to deflate it a bit.
- Knead the dough a bit once again and form the dough into a shape of mandarin.
- Rolled each piece out to form a circle.
- Heat the oven to maximum temperature. Use oven with hot air and grill option.
- Bake in the oven until lightly browned on the top.
- Remove the pizza dough from oven and rotate so that the brown part is on the bottom. It mimics better a wood-burning oven, giving your pizza more flavors.
- Brush the dough with some tomato sauce and olive oil. Layer your pizza ingredients.
- Put back to the oven and bake.
- 2-3 minutes before you will remove pizza from the oven, top it with the cheese.
- Sprinkle with thyme and oregano.
Ingredients for tomato sauce:
- ketchup
- tomato puree
- basil
- oregano
- garlic
Directions for tomato sauce:
- Mix puree with ketchup ( the 1:1 ratio).
- Add the basil, oregano and crushed garlic.
- Mix everything and sauce is ready.
My ingredients:
- chicken ham
- broccoli
- red and yellow peppers
- canned corn
- mushrooms
- tomatoes
- cheese
- mozzarella
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz