Magic kitchen with Asia |
Poprosiła mnie dzisiaj koleżanka z
pracy o upieczenie na jutro ciasta:) Sprawiło mi to super radość, bo jest to
dla mnie dowodem, że ktoś tam lubi moją kuchnię. Wybór znajomych padł na ciasto
czekoladowo-śliwkowe. Jednak dzisiejszy dzień mam pechowy (ale w pecha nie
wierzę hihi) i nigdzie nie mogłam dostać śliwek. Postanowiłam więc stworzyć
własny przepis :) Ciasto pachnie i wygląda cudnie. Będzie Wam smakować:)
Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 100g cukru
- 16g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 200g masła
- Masło do wysmarowania formy
Składniki na nadzienie:
- 3-4 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ szklanki cukru
- Budyń (przygotowany wg przepisu na opakowaniu)
- 2-3 kawałki startej czekolady
- Garść migdałów
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Formę na tartę smarujemy masłem.
- Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
- Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
- Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
- Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
- Na podpieczonym cieście układamy obrane i pokrojone jabłka, a następnie posypujemy cukrem, cynamonem i migdałami.
- Następnie polewamy całość budyniem i posypujemy czekoladą.
- Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180C.
Smacznego:)
ENGLISH VERSION:
Ingredients for the crust:
- 300g plain flour
- 16g vanilla sugar
- 2-3 Tbsp cold water
- 100g sugar
- 1 egg
- 200g butter
- Tart shell lined with butter
Ingredients for the filling:
- 3-4 medium apples
- ¼ cup sugar
- 1 tsp cinnamon
- Pudding (prepared according to directions on package)
- 2-3 pieces of grated chocolate
- Handful of almonds
Directions for the crust:
- In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
- Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
- Place the chilled dough on a tart dish lined with butter.
- After that prick the dough a little bit with a fork.
- Preheat oven to 180 degrees.
- Bake for 10 minutes and remove from oven.
- Then pour into tart shell peeled and sliced apples, sugar, cinnamon and almonds.
- After that pour pudding and chocolate.
- Transfer the crust to oven and bake 30 minutes.
- Then eat;)
Enjoy :)
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Pozdrawiam :)
Asia
dla obcokrajowców chyba odpowiedniejsze jest słowo custard- budyń.
OdpowiedzUsuńDzięki:) dobrze wiedzieć:)
OdpowiedzUsuń