wtorek, 2 października 2012

Tarta z jabłkami, migdałami i budyniem/ Tart with apples, almonds and pudding

Magic kitchen with Asia 

Poprosiła mnie dzisiaj koleżanka z pracy o upieczenie na jutro ciasta:) Sprawiło mi to super radość, bo jest to dla mnie dowodem, że ktoś tam lubi moją kuchnię. Wybór znajomych padł na ciasto czekoladowo-śliwkowe. Jednak dzisiejszy dzień mam pechowy (ale w pecha nie wierzę hihi) i nigdzie nie mogłam dostać śliwek. Postanowiłam więc stworzyć własny przepis :) Ciasto pachnie i wygląda cudnie. Będzie Wam smakować:)

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 200g masła
  • Masło do wysmarowania formy

Składniki na nadzienie:
  • 3-4 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  ¼ szklanki cukru
  • Budyń (przygotowany wg przepisu na opakowaniu)
  •  2-3 kawałki startej czekolady
  • Garść migdałów


Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Formę na tartę smarujemy masłem.
  4. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
  5. Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
  6. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
  7. Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
  8. Na podpieczonym cieście układamy obrane i pokrojone jabłka, a następnie posypujemy cukrem, cynamonem i migdałami.
  9. Następnie polewamy całość budyniem i posypujemy czekoladą.
  10. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180C.

 Smacznego:)


ENGLISH VERSION:

Ingredients for the crust:
  • 300g plain flour
  • 16g vanilla sugar
  • 2-3 Tbsp cold water
  • 100g sugar
  • 1 egg
  • 200g butter
  • Tart shell lined with butter

Ingredients for the filling:
  • 3-4 medium apples
  • ¼ cup sugar
  • 1 tsp cinnamon
  • Pudding (prepared according to directions on package)
  • 2-3 pieces of grated chocolate
  • Handful of almonds

Directions for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
  3. Place the chilled dough on a tart dish lined with butter.
  4. After that prick the dough a little bit with a fork.
  5. Preheat oven to 180 degrees.
  6. Bake for 10 minutes and remove from oven.
  7. Then pour into tart shell peeled and sliced ​​apples, sugar, cinnamon and almonds.
  8. After that pour pudding and chocolate. 
  9. Transfer the crust to oven and bake 30 minutes.
  10. Then eat;)




Enjoy :)

Magic kitchen with Asia
Magic kitchen with Asia
Magic kitchen with Asia
Magic kitchen with Asia

Pozdrawiam :)

Asia 

2 komentarze:

  1. dla obcokrajowców chyba odpowiedniejsze jest słowo custard- budyń.

    OdpowiedzUsuń