piątek, 20 marca 2015

Ciasto śliwkowo-czekoladowe/ Chocolate plum cake

Please scroll down to the English version.
Magic kitchen with Asia

Chciałabym się z Wami dzisiaj podzielić przepisem na rozpływające się w ustach ciasto. Mówiąc szczerze nie przypuszczałam, że może być takie dobre. Mieliśmy w domku śliwki, więc padło na to ciasto rodem z Francji. Rewelacja, że były śliwki;). Wszyscy się nim zajadali! Jak dobrze, że kupiłam sobie książki kucharskie rodzinki Szaciłło. Tym razem również przepis zaczerpnęłam z ich książki pod tytułem "Przemytnicy na wakacjach".

Składniki:
  • 300g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 45ml oliwy z oliwek
  • okolo 150ml letniej wody
  • mąka do podsypywania
Składniki na nadzienie:
  • 500g śliwek węgierek
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy około 5 minut.
  2. Odstawiamy na pół godziny (ja dałam ciasto do lodówki).
  3. Śliwki pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki.
  4. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. 
  6. Każdą część wałkujemy podsypując mąką na jak najcieńsze, prawie przezroczyste prostokątne placki.
  7. Każdy placek dzielimy na pół. Dzieki temu otrzymamy cztery części ciasta.
  8. Na spód posmarowanej masłem formy do tarty kładziemy pierwszą warstwę ciasta.
  9. Następnie smarujemy je masłem, kładziemy 1/3 śliwek, posypujemy 1/3 czekolady i 1/3 cukru.
  10. Kładziemy następną warstwę ciasta i cały proces powtarzamy jeszcze 2 razy.
  11. Przykrywamy ostatnią częścią ciasta, a nadmiar ciasta odcinamy za pomocą wałka.
  12. Następnie smarujemy masłem i całość wkładamy do piekarnika.
  13. Pieczemy w temperaturze 180stopni około 30 minut.

Smacznego, 


ENGLISH VERSION

Ingredients for the crust:
  • 300g plain flour
  • pinch of salt
  • 45ml olive oil
  • 150ml lukewarm water
  • flour for dusting
Ingredients for the filling:
  • 500g plums
  • 200g dark chocolate
  • 1/2 cup sugar cane
  • 1/2 cup melted butter
Direction for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
  3. Take the seed out of the plums and divide in half. 
  4. Wipe off the chocolate to the medium bottom of the grater.
  5. Take the dough from the fridge.
  6. Knead the dough a bit once again and form it into two pieces.
  7. Rolled each piece out to form very thin rectangle. 
  8. Each dough we divide in half, thanks to that we receive four pieces of dough.
  9. Place the chilled dough on a tart dish lined with butter .
  10. Then add melted butter and  pour into tart shell 1/3 plums, 1/3 chocolate and 1/3 sugar.
  11. We do the same steps with two other pieces of dough.
  12. We cover the last part of the cake, and cut off excess dough with a roller.
  13. We grease  the top of the cake with butter.
  14. Preheat oven to 180 degrees.
  15. Transfer the crust to oven and bake 30 minutes. 

Magic kitchen with Asia 

Magic kitchen with Asia
Magic kitchen with Asia 


Enjoy,

Asia:)

2 komentarze:

  1. no zjadłąbym takie:) szkoda że nie mam już śliwek:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można wykorzystać mrozone, ja z takimi ostatnio zrobiłam. Tylko najpierw kochana rozmrozic je warto:) polecam, bo jest pyszne!

      Usuń