poniedziałek, 16 marca 2015

Cytrynowa pasta z groszku

Magic kitchen with Asia
Polecam wam pyszną pastę na kanapkę. Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej Jadłonomii.
Pasta jest rewelacyjna. Nie używajcie groszku w puszki - zepsuj smak i wygląd potrawy.

Składniki:
  • 450 g mrożonego groszku (3 szklanki)
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz czarny

Wykonanie:
  1. W małym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć groszek i gotuj przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć. Następnie szybko odcedź i przelej lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor).
  2. Cytrynę sparz i zetrzyj połowę skórki, a potem wyciśnij cały sok. 
  3. Posiekaj czosnek.
  4. Groszek połącz ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.
  5. Dopraw pieprzem i solą.

Smacznego,
Asia

3 komentarze: