niedziela, 28 października 2012

Omlet z rukolą i orzechami włoskimi/ Arugula-walnuts omelet

Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia 

Niedzielny poranek...Jak ja kocham weekendy:) A jak kocham to, że mam dla kogo wtedy gotować?! Dzisiaj rano miałam radosną twórczość własną i powstał ten oto omlet. Jeśli lubicie rukolę i orzechy, to polecam!

Składniki:
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • mała cebula
  • garść rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • starty ser żółty
  • sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie:
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na patelni.
  2. Jajka rozbijamy widelcem  lub sprężyną. Dodajemy odrobinę mleka.
  3. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowane jajka wlewamy na podsmażoną cebulę.
  5. Podsmażamy aż brzegi omleta się zetną.
  6. Następnie podważamy je łopatką tak, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni.
  7. W międzyczasie orzechy kroimy i prażymy na patelni. 
  8. Posypujemy omlet startym serem żółtym, rukolą i orzechami.
  9. Zjadamy:)

ENGLISH VERSION:

Ingredients:
  • 3 eggs
  • 2-3 Tbsp milk
  • small onion
  • handful of arugula
  • handful of walnuts
  • olive oil
  • grated cheese
  • salt and pepper
Directions for omelet:
  1. Chop the onion medium to small size and  fry it in olive oil over moderate heat until golden brown.
  2. Crack the eggs into a glass mixing bowl and beat them until they turn a pale yellow color. 
  3. Add the milk to the eggs and season to taste with salt and pepper. 
  4. When the onion is golden brown pour in the eggs.
  5. Using a spatula, gently push one edge of the egg into the center of the pan, while tilting the pan to allow the still liquid egg to flow in underneath. 
  6. Repeat with the other edges, until there's no liquid left.
  7. In the meantime, we cut the walnuts and fry in dry pan. 
  8. Sprinkle omelet with grated cheese, arugula and walnuts.
  9. And eat:)
Smacznego/ Enjoy 

Asia 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz