Please scroll down for English version.
Moi Drodzy :) Czego się nie robi dla ukochanych?!:) Kuzynka poprosiła mnie o ciasto:) Asia M. marzyła o przepisie na tarte z owocami leśnymi. Upiekłam więc czekoladową tartę z jagodami i budyniem waniliowym. Wyszła pyszna! Jedno z najsmaczniejszych ciast:) Polecam!
Smacznego/ Enjoy
Magic kitchen with Asia |
Moi Drodzy :) Czego się nie robi dla ukochanych?!:) Kuzynka poprosiła mnie o ciasto:) Asia M. marzyła o przepisie na tarte z owocami leśnymi. Upiekłam więc czekoladową tartę z jagodami i budyniem waniliowym. Wyszła pyszna! Jedno z najsmaczniejszych ciast:) Polecam!
Składniki na ciasto:
- 300g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 200g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 16g cukru waniliowego
- 100g cukru
- 30g gorzkiego kakao
- 1 jajko
Składniki na nadzienie:
- 300g jagód (mrożonych)
- 1 budyń waniliowy (przyrządzony wg przepisu na opakowaniu)
- 1 łyżeczka kakao gorzkiego
- garść płatków migdałów
- 2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Formę na tarte smarujemy masłem.
- Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
- Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
- Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
- Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
- Na podpieczonym cieście układamy jagody, a następnie posypujemy cukrem.
- Następnie polewamy całość budyniem, posypujemy gorzkim kakaem i płatkami migdałów.
- Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180C.
- Czekamy aż ostygnie i zjadamy:)
ENGLISH VERSION:
Ingredients for the crust:
- 300g whole-wheat flour
- 16g vanilla sugar
- 3 Tbsp cold water
- 100g sugar
- 1 egg
- 200g butter
- 30g bitter cocoa
- Tart shell lined with butter
Ingredients for the filling:
- 300 blueberries (can be frozen)
- 2-3 Tbsp sugar
- 1 tsp bitter cocoa
- Pudding (prepared according to directions on package)
- Handful of almonds
Directions for the crust:
- In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
- Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
- Place the chilled dough on a tart dish lined with butter.
- After that prick the dough a little bit with a fork.
- Preheat oven to 180 degrees.
- Bake for 10 minutes and remove from oven.
- Then pour into tart shell blueberries and sugar.
- After that pour pudding, bitter cocoa and almonds.
- Transfer the crust to oven and bake 30 minutes.
- Then eat;)
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Smacznego/ Enjoy
Asia
Ciekawe ciacho. Mniam!
OdpowiedzUsuńDroczilka:) polecam! szybko się go robi, a jest przepyszne!:)
UsuńWygląda tak wilgotnienie, smakowicie :) Jak z budyniem i owocami, to musi byc pyszne
OdpowiedzUsuńWhiness powiem Ci, że jest moim faworytem tuż za ciastem ze śliwkami i czekoladą:) normalnie myślałam, że zjem całe i nie oddam kuzynce:D
Usuńłał pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie:) i pysznie smakuje:) polecam! już siostre dzisiaj na nie namawiałam:)
Usuń