sobota, 27 października 2012

Czekoladowe ciasto z jagodami i budyniem/ Chocolate cake with blueberries and pudding

Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia 


Moi Drodzy :) Czego się nie robi dla ukochanych?!:) Kuzynka poprosiła mnie o ciasto:) Asia M. marzyła o przepisie na tarte z owocami leśnymi. Upiekłam więc czekoladową tartę z jagodami i budyniem waniliowym. Wyszła pyszna! Jedno z najsmaczniejszych ciast:) Polecam!

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pełnoziarnistej pszennej 
  • 200g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 16g cukru waniliowego
  • 100g cukru
  • 30g gorzkiego kakao
  • 1 jajko
Składniki na nadzienie:
  • 300g jagód (mrożonych)
  • 1 budyń waniliowy (przyrządzony wg przepisu na opakowaniu)
  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego
  • garść  płatków migdałów
  • 2-3 łyżki cukru 
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Formę na tarte smarujemy masłem.
  4. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
  5. Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
  6. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
  7. Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
  8. Na podpieczonym cieście układamy jagody, a następnie posypujemy cukrem.
  9. Następnie polewamy całość budyniem, posypujemy gorzkim kakaem i płatkami migdałów.
  10. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180C.
  11. Czekamy aż ostygnie i zjadamy:)


ENGLISH VERSION:

Ingredients for the crust:
  • 300g whole-wheat flour
  • 16g vanilla sugar
  • 3 Tbsp cold water
  • 100g sugar
  • 1 egg
  • 200g butter
  • 30g bitter cocoa
  • Tart shell lined with butter

Ingredients for the filling:
  • 300 blueberries (can be frozen)
  • 2-3 Tbsp sugar
  • 1 tsp bitter cocoa
  • Pudding (prepared according to directions on package)
  • Handful of almonds

Directions for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
  3. Place the chilled dough on a tart dish lined with butter.
  4. After that prick the dough a little bit with a fork.
  5. Preheat oven to 180 degrees.
  6. Bake for 10 minutes and remove from oven.
  7. Then pour into tart shell blueberries and sugar.
  8. After that pour pudding, bitter cocoa and almonds. 
  9. Transfer the crust to oven and bake 30 minutes.
  10. Then eat;)
Magic kitchen with Asia

Magic kitchen with Asia

Magic kitchen with Asia

Magic kitchen with Asia

Smacznego/ Enjoy

Asia 






6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Droczilka:) polecam! szybko się go robi, a jest przepyszne!:)

      Usuń
  2. Wygląda tak wilgotnienie, smakowicie :) Jak z budyniem i owocami, to musi byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness powiem Ci, że jest moim faworytem tuż za ciastem ze śliwkami i czekoladą:) normalnie myślałam, że zjem całe i nie oddam kuzynce:D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie:) i pysznie smakuje:) polecam! już siostre dzisiaj na nie namawiałam:)

      Usuń