wtorek, 27 listopada 2012

Czekoladowe ciasteczka/Chocolate cookies

Magic kitchen with Asia 

Ciasteczka dla mojej kochanej rodzinki:)


Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pełnoziarnistej pszennej 
  • 250g masła
  • 100g cukru trzcinowego 
  • 15g gorzkiego kakao
  • 1 jajko
Składniki na krem:
  • 250g serka mascarpone 
  • 100 śmietany 30% 
  • garść płatków czekoladowych
  • 2-3 krople ekstraktu z wanilii 
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
  3. Ser mascarpone, śmietanę, 2-3 łyżki cukru trzcinowego i wanilię łączymy ze sobą i  miksujemy na gładką masę. 
  4. Po upływie 60 minut wyciągamy ciasto z lodówki.
  5. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką.
  6. Wykrawamy kształty. Układamy na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
  7. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
  8. Ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  9. Następnie nakładamy przygotowany krem i posypujemy płatkami czekoladowymi. 


ENGLISH VERSION:

Cookies for my lovely family:)

Ingredients for the crust:
  • 300g whole-wheat flour
  • 100g sugar cane
  • 1 egg
  • 250g butter
  • 15g bitter cocoa

Ingredients for the filling:
  • 2-3 Tbsp sugar cane
  • 250g mascarpone cheese
  • 100g cream 30%  fat 
  • Chocolate flakes (to sprinkle)
  • 2-3 drops of vanilla extract

Directions for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for 60 minutes.
  3. Mascarpone cheese, cream 30% fat, sugar cane and vanilla combine together and mix until smooth
  4. Roll out the chilled dough to a thickness of 3 mm. 
  5. Trim shapes. Arrange on a baking sheet or mat Teflon keeping small spaces. 
  6. Preheat oven to 180 degrees.
  7. Bake for 15 minutes and cool on wire rack
  8. After that pour mascarpone cream and chocolate flakes. 


Magic kitchen with Asia 
Smacznego/ Enjoy

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz