Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia |
Składniki na ciasto:
- 300g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 200g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 100g cukru trzcinowego
- 15g gorzkiego kakao
- 1 jajko
Składniki na nadzienie:
- 300g jagód (mrożonych)
- 300g serka mascarpone
- 150 śmietany 30%
- garść płatków czekoladowych
- 2-3 krople ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Formę na tarte smarujemy masłem i posypujemy otrębami pszennymi.
- Ser mascarpone, śmietanę, 2-3 łyżki cukru trzcinowego i wanilię łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę.
- Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
- Następnie nakłuwamy widelcem ciasto. Przykrywamy je folią i kładziemy na nią fasolę
- Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
- Wyciągamy ciasto, ściągamy folię z fasolą i pieczemy kolejne 15 minut.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Na ostygniętym cieście układamy jagody.
- Następnie nakładamy przygotowany krem i posypujemy płatkami czekoladowymi.
- Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin.
ENGLISH VERSION:
Ingredients for the crust:
- 300g whole-wheat flour
- 3 Tbsp cold water
- 100g sugar cane
- 1 egg
- 200g butter
- 15g bitter cocoa
- Tart shell lined with butter and bran
Ingredients for the filling:
- 300 blueberries (can be frozen)
- 2-3 Tbsp sugar cane
- 300g mascarpone cheese
- 150g cream 30% fat
- Chocolate flakes (to sprinkle)
- 2-3 drops of vanilla extract
Directions for the crust:
- In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
- Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
- Mascarpone cheese, cream 30% fat, sugar cane and vanilla combine together and mix until smooth
- Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and bran.
- After that prick the dough a little bit with a fork.Cover with foil and put on it beans.
- Preheat oven to 180 degrees.
- Bake for 10-15 minutes and remove from cake beans.
- Put back into oven and bake 10-15 minutes.
- Take it from the oven and let cool completely.
- Then pour into tart shell blueberries.
- After that pour mascarpone cream and chocolate flakes.
- Transfer the crust to fridge and leave it there for few hours.
- Then eat;)
Smacznego/ Enjoy
Asia
Czekolada, jagody i mascarpone. nie dziwię się, że pyszne! to chyba połączenie idealne!! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie Luna:) dlatego też polecam:)
UsuńWspaniały przepis :-)
OdpowiedzUsuńDlaczego fasolę? :)
OdpowiedzUsuńno właśnie czy możesz napisać dlaczego fasolę na wierzch ?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam nie widziałam komentarzy. Ponieważ jak sie da ciężką fasolę na to, to jest gwarancja, że ciasto się nie "rozlynie" na boki. W sensie nie zmieni kształtu. Zawiera masło, więc piekąc moze tyci sie rozpłynąc, a dzięki fasoli będzie obciążenie i zostanie niezmienione:)
OdpowiedzUsuń