poniedziałek, 19 listopada 2012

Czekoladowe ciasto z jagodami i mascarpone/ Chocolate cake with blueberries and mascarpone


Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia 
A oto moje dzisiejsze dzieło:) Jest pyszne!


Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pełnoziarnistej pszennej 
  • 200g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 100g cukru trzcinowego 
  • 15g gorzkiego kakao
  • 1 jajko
Składniki na nadzienie:
  • 300g jagód (mrożonych)
  • 300g serka mascarpone 
  • 150 śmietany 30%
  • garść płatków czekoladowych
  • 2-3 krople ekstraktu z wanilii 
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Formę na tarte smarujemy masłem i posypujemy otrębami pszennymi.
  4. Ser mascarpone, śmietanę, 2-3 łyżki cukru trzcinowego i wanilię łączymy ze sobą i  miksujemy na gładką masę. 
  5. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
  6. Następnie nakłuwamy widelcem ciasto. Przykrywamy je folią i kładziemy na nią fasolę 
  7. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
  8. Wyciągamy ciasto, ściągamy folię z fasolą i pieczemy kolejne 15 minut.
  9. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  10. Na ostygniętym cieście układamy jagody.
  11. Następnie nakładamy przygotowany krem i posypujemy płatkami czekoladowymi. 
  12. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin. 



ENGLISH VERSION:

Ingredients for the crust:
  • 300g whole-wheat flour
  • 3 Tbsp cold water
  • 100g sugar cane
  • 1 egg
  • 200g butter
  • 15g bitter cocoa
  • Tart shell lined with butter and bran

Ingredients for the filling:
  • 300 blueberries (can be frozen)
  • 2-3 Tbsp sugar cane
  • 300g mascarpone cheese
  • 150g cream 30%  fat 
  • Chocolate flakes (to sprinkle)
  • 2-3 drops of vanilla extract

Directions for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
  3. Mascarpone cheese, cream 30% fat, sugar cane and vanilla combine together and mix until smooth
  4. Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and bran.
  5. After that prick the dough a little bit with a fork.Cover with foil and put on it beans. 
  6. Preheat oven to 180 degrees.
  7. Bake for 10-15 minutes and remove from cake beans.
  8. Put back into oven and bake 10-15 minutes. 
  9. Take it from the oven and let cool completely. 
  10. Then pour into tart shell blueberries.
  11. After that pour mascarpone cream and chocolate flakes. 
  12. Transfer the crust to fridge and leave it there for few hours. 
  13. Then eat;)

Smacznego/ Enjoy

Asia 

6 komentarzy:

  1. Czekolada, jagody i mascarpone. nie dziwię się, że pyszne! to chyba połączenie idealne!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no właśnie czy możesz napisać dlaczego fasolę na wierzch ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam nie widziałam komentarzy. Ponieważ jak sie da ciężką fasolę na to, to jest gwarancja, że ciasto się nie "rozlynie" na boki. W sensie nie zmieni kształtu. Zawiera masło, więc piekąc moze tyci sie rozpłynąc, a dzięki fasoli będzie obciążenie i zostanie niezmienione:)

    OdpowiedzUsuń