Magic kitchen with Asia |
Składniki na ciasto:
- 300 gr mąki pszennej
- 100 gr cukru
- 16 gr cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 200 gr masła
- masło i bułka tarta do wysypania formy
- 1,5 -2 kg jabłek
- 10-20 gr płatków migdałów
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowani cukru waniliowego (16gram)
- 60 gr roztopionego masła
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
- Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
- Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
- Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
- Na podpieczonym cieście układamy obrane i pokrojone jabłka.
- Polewamy jabłka miodem.
- Posypujemy cynmonem i kruszonką, a na końcu migdałami.
- Ciasto pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C.
ENGLISH VERSION:
Ingredients for the crust:
- 300 g plain flour
- 16 g vanilla sugar
- 2-3 Tbsp cold water
- 100 g sugar
- 1 egg
- 200 g butter
- tart shell lined with butter and crumbs
- 1,5 - 2 kg apples
- 10-20 g almonds
- 1 tsp cinnamon
- 3 Tbsp honey
Ingredients for crumble:
- ½ cup plain flour
- 5 Tbsp sugar (it can be with vanilla)
- 60 g melted butter
- ½ tsp cinnamon
Directions for the crust:
- In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
- Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
- Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and crumbs.
- After that prick the dough a little bit with a fork.
- Preheat oven to 180 degrees.
- Bake for 10 minutes and remove from oven.
- Lower the oven temperature to 180 degrees.
- Then pour into tart shell peeled and sliced apples, honey, cinnamon and crumble.
- Sprinkle with almonds.
- Transfer the crust to oven and bake until golden brown.
- Then eat;)
Instruction for crumble:
- Rub the butter in flour, cinnamon and sugar until crumble is done.
Smacznego/Enjoy!:)
Asia
Asia
jabłeczniki tudzień szarlotki chyba nigdy mi się nie znudzą;) a ile luudzi tyle przepisów na nie:)
OdpowiedzUsuńTwoja brzmi bardzo zachęcająco!
Jest tego sporo to fakt:) większy wybór jest:) dziękuję i polecam!
Usuń